Országos átlagban tavaly a harmadik negyedévben emelkedtek a lakásárak

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, ablakok, lakás, lakások, karantén, maradj otthon
Vágólapra másolva!
Országos átlagban a lakásárak 1,6 százalékkal drágultak a harmadik negyedévben, míg az éves növekedési ütem az előző negyedéves 9,6 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött 2020-ban - írja az MNB előző évi III. negyedéves "Lakásárindex" tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

A MNB jelentése szerint:

  • Budapesten a második negyedévben tapasztalt mérséklődést követően 2020 harmadik negyedévében 2,0 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 0,6 százalékkal mérséklődtek az árak a fővárosban.
  • A vidéki városokban is emelkedtek a lakásárak 2020 harmadik negyedévében, mintegy 4,6 százalékkal. Az éves áremelkedés 8,2 százalékos mértéke nem változott érdemben az előző negyedévhez képest ezeken a településeken.
  • A községekben negyedéves alapon 3,9 százalékkal mérséklődtek az árak, amivel az éves-árdinamika mértéke az előző időszaki 18,1 százalékról 13,0 százalékra csökkent.

Országos átlagban a lakásárak 1,6 százalékkal drágultak a harmadik negyedévben, míg az éves növekedési ütem az előző negyedéves 9,6 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött.

Az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint Budapesten 2019 és 2020 harmadik negyedéve között nominálisan kismértékű, mintegy 0,6 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető a lakásárakban.

Negyedéves alapon az előző időszaki mérséklődést követően nominális értelemben ismételten emelkedtek az árak Budapesten, mintegy 2,0 százalékkal. A vidéki városokban éves alapon nominálisan 8,2 százalékkal, negyedéves alapon pedig 4,6 százalékkal emelkedtek az árak. A községekben az előző negyedévhez képest 3,9 százalékos lakásár-mérséklődés volt tapasztalható, így az éves nominális áremelkedés mértéke az előző időszaki 18,1 százalékról 13,0 százalékra csökkent 2020 harmadik negyedévben.

Éves összehasonlításban a közép-magyarországi régió kivételével valamennyi régió városaiban a lakásárak emelkedése volt tapasztalható.

Kétszámjegyű éves áremelkedés mindössze a déldunántúli és az észak-alföldi régiók városaiban valósult meg.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A közép-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-magyarországi és a nyugatdunántúli régió városaiban 7-9 százalék körüli áremelkedés volt megfigyelhető 2019 harmadik negyedévéhez képest, míg a középmagyarországi régió városaiban stagnáltak a lakásárak. Negyedéves alapon az ország valamennyi régiójában lakásár-emelkedést mértünk.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 harmadik negyedévében 1,6 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző
negyedévben megfigyelt 9,6 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 6,9 százalékról 4,1 százalékra csökkent.