Beütött a hideg, kilőtt az olajár

olaj olajár olajfúrás
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Újabb rali indult be az amerikai olajpiacon, ahogy kemény tél csapott le az Egyesült Államokra. A WTI típusú kőolaj a napokban tavaly január óta nem látott magasságba drágult.
Vágólapra másolva!

Fagyos napok köszöntöttek be az Egyesült Államok számos térségében, ami az olajárra is érezhető hatással volt. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) típusú kőolaj hordónkénti árfolyama pedig 60 dollár fölé emelkedett, amire utoljára a koronavírus-járvány kitörése előtt volt példa – írja a CNBC.

A WTI határidős árfolyama hétfőn megütötte a 60,77 dolláros szintet, amivel 2021-ben már nagyjából 24 százalékos drágulást mutatott a nyersanyag.

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt némileg mérséklődött a drágulás, a WTI 59-60 dollár között mozgott.

Mindeközben a nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú olaj 63,33 dollárig erősödött a hét első napján, 13 hónapos csúcsot ütve meg ezzel.

Az amerikai WTI kőolaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A drágulást elsősorban az amerikai hideg fűtötte, amely egyszerre növelte meg az energiaigényt, és veszélyezteti a texasi olajkitermelést. A fagyos idő miatt ugyanis számos olajkúton le kell állítani a munkálatokat.

Vagyis a növekvő kereslet és az akadozó kínálat együttese tökéletes együttállás a dráguláshoz.

A hideg idő olyan területeket érint, mint Kanada, Észak-Dakota, Oklahoma, valamint Texas.

A mostani rali azonban csak a tavalyi olajpiaci felívelés meghosszabbítása. Tavaly tavaszra ugyanis a koronavírus-járvány jelentősen visszafogta a globális olajpiaci keresletet, ami a mélybe lökte a nyersanyag árát. Áprilistól azonban megkezdődött egy talpra állás, amely még mindig tart – éppen új lendülettel.