A húsvét miatt tormákat vizsgált a hatóság, itt az eredmény

torma, húsvét
Vágólapra másolva!
Lengyel és magyar tormákat ellenőrzött a Nébih, összesen 26 terméknél nézték meg azok ólom-, kadmium-, összescukor- és rosttartalmát. A tormáknál főleg jelölési hibák voltak - írta közleményében a hatóság.
Vágólapra másolva!

Minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összescukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése, és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el - írták a vizsgálatról. A termékek tartósítószer (szorbinsav) -tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de az eddigiek a Nébih szerint

élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal.

A termékek jelölésvizsgálata során azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is.

A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult,

összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

Nem mindegy, milyen torma kerül a húsvéti sonka mellé (képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

A vizsgált 26-ból 18 terméket két hazai gyártó állított elő, így náluk a teszt kiegészítéseként helyszíni ellenőrzést is tartottak a Nébih hatósági felügyelői. Az egyik előállítónál feltárták, hogy az üzem adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, ún. összetett anyagot használ a termékei gyártásához. Bár a keverék összetevői az idők folyamán megváltoztak, ezeket hét termék jelölésén nem vezették át. Emiatt a jelölés az összetevők tekintetében jogszabálysértő, hisz az ún. összetett összetevőket helytelenül és hiányosan tartalmazza, vagyis sérül a vásárlók valósághű tájékoztatása.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.

Az élen az Univer reszelt torma végzett. A második helyezést a Grande reszelt torma érte el, a harmadik pedig a Czifra ecetes reszelt asztali, csípős torma lett.