Kiderült, mennyi osztalékot fizet a Mol

Mol, benzinkút
Budapest, 2017. március 23. Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A járványhelyzetre való tekintettel a Mol az éves rendes közgyűlése helyett rendhagyó közgyűlést tartott, amelyen a napirendi pontokról a vállalatcsoport igazgatósága döntött. Az igazgatóság tagjai jóváhagyták a vállalatcsoport osztalékfizetésre vonatkozó javaslatát, és visszaállították az alap osztalékfizetést a korábbi évek tendenciájához hasonló szintre. Ezen kívül jóváhagyták a 2020-as pénzügyi jelentést és konszolidált pénzügyi beszámolót.
Vágólapra másolva!

Míg 2020-ban a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság és a külső környezet, valamint a piaci igények kiszámíthatatlansága miatt a Mol-csoport igazgatósága az osztalékfizetés visszatartásáról döntött, addig figyelembe véve a vállalatcsoport 2020-as üzleti eredményét, az erős mérleget, a jövőbeli befektetési terveket és a makrokörnyezet esetleges változásaiból adódó bizonytalanságot,

az igazgatóság jóváhagyta az alap osztalékfizetésre tett javaslatot, és 75,875 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött.

Jóváhagyták Világi Oszkár újraválasztását az igazgatóságban. A Felügyelő- és Audit Bizottságba újraválasztották Ivan Miklošt, valamint megválasztották Nagy Mártont. Kaderják Pétert és Dorkota Lajost pedig a Felügyelő Bizottság tagjának választották.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a következőket mondta el a rendhagyó ülésen: „Kemény év áll mögöttünk, de bebizonyítottuk, hogy erősek és rugalmasak vagyunk, és már látjuk a fényt az alagút végén. A világjárvány és a gazdasági válság példátlan kihívások elé állította a vállalatcsoportot, de a Mol kezelte a helyzetet, és megerősödve zárta a 2020-as évet. Pénzügyi eredményeinknek és sikeres működésünknek köszönhetően idén újra tudunk osztalékot fizetni a részvényeseinknek, és nagyon komoly lendülettel vágunk bele a frissített stratégiánk megvalósításába. Folytatjuk a 2016-ban megkezdett transzformációnkat, és készen állunk arra, hogy 10 éven belül a régió körforgásos gazdaságának irányítói legyünk."

Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton Forrás: MTI/Marjai János

A Mol-csoport 2020-ban 2,05 milliárd dollár (630 milliárd forint) tiszta EBITDA-t termelt, és bár a vállalatcsoport eredménye a járványhelyzet és a gazdasági válság miatt 2019-hez képest 16 százalékkal csökkent, még így is meghaladta utolsó, Covid után frissített célkitűzést (1,9 milliárd dollár).

A vállalatcsoport működése a legnagyobb válság közepette is zavartalanul folyt, stratégiai beruházásait a járványügyi korlátozások ellenére is ugyan lassabban, de folytathatta.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) szegmens kiemelt beruházása, a poliol projekt meghaladta a 75 százalékos készültséget az év végére. A kutatás-termelés (upstream) szegmens szénhidrogén termelése, köszönhetően az ACG mező hozzájárulásának, 8 százalékkal nőtt 2020-ban, elérve a napi 120 ezer hordót. A fogyasztói szolgáltatások üzletág tavaly 510 millió dolláros (156 milliárd forintos) EBITDA-jával újfent rekord eredményt produkált, és 8 százalékkal jobban teljesített mint 2019-ben.