Átadták a Kométa új üzemét

SZIJJÁRTÓ Péter Kométa
Kaposvár, 2021. május 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond Kaposváron, a Kométa 99' Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemének avatásán 2021. május 17-én. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Átadták a Kométa ′99 Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemét Kaposváron.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: a mintegy 664 millió forintos pályázati támogatást élvező fejlesztéssel a Kométa lett az első a magyarországi húsipari cégek közül, amelynek ilyen létesítménye van.

Beszámolt arról, hogy az évi 15 ezer tonna kapacitású üzemben dolgozzák fel a vállalatnál keletkező évi 8 ezer tonna feldolgozható vágóhídi mellékterméket.

- közölte a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond Kaposváron, a Kométa 99' Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemének avatásán 2021. május 17-én Forrás: MTI/Varga György

A miniszter a Kométa olasz érdekeltségére utalva szólt arról, hogy tavaly Olaszország Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere és harmadik legjelentősebb exportpiaca volt.

- közölte.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy mára az olasz vállalatok lettek a hetedik legnagyobb beruházók a Magyarországon jelen lévő beruházói közösségek közül.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Kaposvár másfél évvel ezelőtt kezdődött újraiparosítási programjában meghatározó szerepük van a gépipari, a zöldipari és az élelmiszeripari beruházásoknak.

Rámutatott, a város elsősorban ezen fejlesztésektől várja a munkahelyek bővülését, a munkabérek emelkedését és a teljes foglalkoztatottság elérését. Utóbbiról azt mondta: a célhoz közel van a somogyi megyeszékhely, ahol az elmúlt 20 évet tekintve idén áprilisban voltak a legkedvezőbbek a munkanélküliségi adatok.

Szita Károly polgármester (Fidesz-KDNP), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója (b-j) a társaság új melléktermék-feldolgozó üzemének avatásán Forrás: MTI/Varga György

A politikus szólt arról, hogy

a nagyobb hozzáadott értékű termékeket előállító vállalkozások Kaposvárra települése érdekében 38 hektárral bővítik a keleti ipari parkot, és megkezdték egy másik, 173 hektáros iparterület kialakítását.

Szita Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a Kométa a város legnagyobb foglalkoztatója, egyúttal Magyarország kiemelten fontos vállalata is, mivel családok százainak nyújt megélhetést.

Giacomo Pedranzini, a Kométa 99' Zrt. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a társaság a feldolgozóban évi 2300 tonna állati liszt és 1300 tonna állati zsiradék/olaj előállításával 600-700 millió forint árbevétel elérését tűzte ki célul.