Kína a vártnál hamarabb lehet a világ legnagyobb gazdasága

Kína, dollár, jüan, pénz
A Chinese resident counts his RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south Chinas Hainan province, 15 March 2014. Chinas yuan currency extended its downtrend against the dollar on Wednesday (23 April 2014) to hit a 16-month low, despite the countrys central bank fixing its trading point for the unit at a higher level. The unit fell to as low as 6.2458 to the dollar in the morning, its weakest level since December 2012. That compared with Tuesdays close of 6.2370, according to the China Foreign Exchange Trade System. However, the Peoples Bank of China had set the mid-point for trading at 6.1599, compared with 6.1610 on Tuesday. The yuan has fallen repeatedly in recent months, with many dealers believing the depreciation is a deliberate move by the central bank to target speculative funds betting on continued rises. But traders have also blamed the slowing economy as a crucial factor.
Vágólapra másolva!
Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, azonban a GDP-növekedések globális trendjeit figyelve még ebben az évtizedben világelső lehet, megelőzve az Egyesült Államokat.
Vágólapra másolva!

A kínai GDP várhatóan 8,2 százalékkal bővül majd ebben az évben, vagyis az ázsiai óriás továbbra is lekörözi majd az USA növekedését – írja az RT.com.

Ráadásul Kína volt az egyetlen olyan nagy ország, amely elkerülte, hogy csökkenjen a GDP-je 2020-ban, a koronavírus-járvány kialakulásának évében.

Ez is erősen hozzájárul ahhoz, hogy a jelenlegi növekedési ütemek mellett Kína már 2028-ban a világ legnagyobb gazdasága lehet, megelőzve az Egyesült Államokat – mondja Homi Kharas, a Brookings Institution elemzője.

Ez pedig két évvel hamarabbi időpont volna az eddig vártnál.

Ebben az évszázadban egyébként Kína világgazdasági részesedése soha nem látott ütemben erősödött. A statisztikák szerint a globális gazdasági kibocsátás 4,2 százalékkal csökkent a tavalyi évben, amivel Kína részesedése 14,5 százalékos lett – 2010-es dollár értéken számolva.

A szakemberek mindeközben hangsúlyozzák, hogy Peking folyamatosan mélyíti el a gazdasági kapcsolatait Ázsiában és Európában.

A kínai kormány célja pedig az, hogy egyre inkább a belső fogyasztás legyen a GDP növekedésének motorja.

Még ebben az évtizedben Kína lehet a világ legnagyobb gazdasága Forrás: AFP/Imaginechina/Pan Zhiwang

Összességében tehát azt látni, hogy a koronavírus-járvány megerősítette Kína pozícióját a világgazdaságban, és most már az amerikai és az európai cégek is arra számítanak, hogy a közeljövőben hatalmas szerepe lesz majd a kínai gazdasági növekedésnek – különösen a járvány utáni időszakban.

Kína egyébként már jelenleg is a világ legnagyobb exportőre.

A kínai kivitel 3,6 százalékkal bővült 2020-ban, a hivatalos adatok szerint. Ezzel párhuzamosan a teljes globális kereskedelem valószínűleg 5,6 százalékkal zsugorodott tavaly – derül ki az ENSZ kereskedelmi szervezetének (UNCTAD) becsléséből.

A fentiek mellett úgy tűnik, Kína valószínűleg visszanyerte a vezető szerepét a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) beáramlásában is. 2020 novemberéig ugyanis több mint 129,5 milliárd dollárnyi FDI érkezett az országba, miközben, szintén az UNCTAD adatai szerint, a globális FDI-áramlás 30-40 százalékkal maradt el a 2019-es év teljesítményétől.