Brutális növekedés a jegybanki devizatartalékban

pénz euro dollar
DOLLARS AND EURO BANKNOTES
Vágólapra másolva!
A szeptember végi, előzetes adatok szerint Magyarország nemzetközi tartalékai jócskán gyarapodtak az elmúlt egy évben. A növekedés mértéke több mint 6 milliárd euró volt.
Vágólapra másolva!

A jegybanki adatok szerint az ország nemzetközi tartalékai 2021. szeptember 30-án, az előzetesen közöltek szerint, 38,27 milliárd eurón álltak. Ez több mint 6 milliárd euróval magasabb érték, mint egy évvel ezelőtt, és jócskán túllépi a megelőző években könyvelt tartalékok mértékét.

Ebből 4,5 milliárd euró a monetáris arany, illetve 2,3 milliárd körüli összeget pedig az augusztus végén érkezett, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által minden tagország között elosztott SDR-kibocsátás teszi ki - írja a Világgazdaság.

Szintet lépett viszont a devizakövetelések összege, a készpénzbetétet és értékpapírokat tartalmazó tétel az augusztusi 26,4 milliárd euróról 31 milliárd euróra növekedett, amelyet a szeptember közepi devizakötvény kibocsátás magyaráz. Akkor ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesen 4,5 milliárd eurónyi, kedvező kamatozású forrást tudott bevonni.