Világszínvonalú egyetemek épületei inspirálták a Corvinus megújuló campusát

Corvinus egyetem campusa Ménesi út campus
Vágólapra másolva!
Az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn megjelent információk szerint teljes körű felújítást kap a főváros XI. kerületében fekvő Ménesi Campus. A nettó közel 14 milliárd forint értékű tervezést és kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi el.
Vágólapra másolva!

A Magyar Építők cikke szerint a nyertes ajánlattevő feladata a közbeszerzést kiíró, Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonában lévő, Mányoki út 9. szám alatt található campus felújítása, ehhez kapcsolódóan a bontási, építési, szerelési munkák elvégzése.

A Corvinus Egyetem honlapján található információk szerint

a Ménesi úti campuson egy hazai viszonylatban egyedülálló oktatási és innovációs központ készül, amelynek kialakítását világszínvonalú egyetemek épületei inspirálták.

A hagyományos, tantermi keretek között zajló oktatási funkciók mellett kreatív kooperációra alkalmas oktatási terek is helyet kapnak itt, valamint dedikált helye lesz a kutatásoknak, vállalati partnerekkel közös innovatív projektek megvalósításának. A campuson számos közösségi tér is létrejön, valamint sportolási lehetőségek is nyílnak majd, emellett a fejlesztés révén bővülnek a kollégiumi funkciók is.

Teljeskörűen megújul a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusa Forrás: YouTube

A korszerűsítés során kiemelt célkitűzés az épület energiahatékonyságának növelése, és a LEED Gold fenntarthatósági minősítés megszerzése. A campus a magyar felsőoktatásban jelenleg egyedüliként fog rendelkezni ezzel a minősítéssel.

Az átalakítás során − egyebek mellett – elbontják az oktatási és a kollégiumi tömb belső válaszfalait, a homlokzati függönyfalakat, burkolatokat, álmennyezeteket, gépészeti berendezéseket, valamint mintegy 5030 négyzetméter födémszerkezetet.

A megmaradó épületet tartószerkezetig visszabontják.

Részlegesen elbontják továbbá a 3621 négyzetméteres, kosárlabdapályát és 25 méteres uszodát is magában foglaló sportlétesítményt.

Az átalakítás főbb elemei:

  • új főbejáratot alakítanak ki a Mányoki út felől, az új előcsarnokhoz konzolos nyitott új terasz rész kapcsolódik majd,
  • a kis torony teljes egészében oktatási funkciót tölt majd be,
  • a nagy torony szintenként vegyes használatú,
  • a két tornyot összekötő épületrész feletti I. emeleten oktatási helyiségeket, felette 4 szinten kollégiumot alakítanak ki,
  • a zárószinten professzori szálláshelyek és közösségi tér kap helyet.
Hazánkban egyedülálló új egyetemi komplexum épül Forrás: YouTube

A sport épületrész helyére részben a parkolók, valamint új rekreációs terek és öltözők kerülnek. A beruházás keretében megújul a több mint 21 000 négyzetméteres telken elterülő teljes külső terület.

Létrehoznak 11 754 négyzetméternyi teljes értékű zöldfelületet, 4795 négyzetméternyi burkolt felületet, mely magában foglal egy 407 négyzetméteres kültéri sportpályát és egy 1312 négyzetméteres kültéri gimnasztikai pályát.

Az épület tetőszintjein összesen 1877 négyzetméter, 15 centiméternél nagyobb termőréteg vastagságú zöldtető épül. Megújul a továbbá a telken belüli közműhálózat is, az oktatási torony tetejére napelem-rendszert telepítenek.

A felújítás várható befejezése 2023. II. negyedév.