Fontos előrejelzés érkezett az olajárak alakulásáról

Dél-Kínai-tenger, olaj- és gázlétesítmények, olaj, gáz
--FILE--The drilling rig "Bluewhale I" which is used to exploit natural gas hydrates is pictured in the South China Sea, 19 April 2017. China's attempt to test marine natural gas hydrates, a future energy source, has turned out to be a success, making it the first country to secure continuous and stable gas supply in marine gas hydrate exploitation, according to the Ministry of Land and Resources. The pilot production was carried out in the Shenhu Area of Northern South China Sea, the ministry said on Thursday (18 May 2017). Natural gas hydrates, mostly found at the bottom of continental shelf and the perpetually frozen soil, are the future clean energy source, and are regarded as a new energy source due to their high energy density, huge amount of resources and cleaning characters, it said. Natural gas hydrates can play a significant role in environmental protection and global climate change, it added.
Vágólapra másolva!
Jövőre már érezhetően csökkenhet az olajár az amerikai Energy Information Administration (EIA) számításai szerint. A kőolaj hordónkénti ára ezzel 2022-ben tartósan 80 dollár alatt maradhat, ha bejön a szervezet előrejelzése.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti átlagára 72 dollár lehet jövőre, köszönhetően annak, hogy az amerikai kibocsátás mellett az OPEC és szövetségeseinek (OPEC+) kitermelése is emelkedhet, amivel az olajpiaci kínálat felzárkózhat a kereslethez – mondták csütörtöki jelentésükben az IEA elemzői.

Az amerikai szervezet által várt árszint pedig érezhető csökkenés lenne a jelenlegi, 80 dollár körüli árfolyamhoz képest

– írja az Oilprice.com.

Az IEA most azt vetítette előre, hogy a globális olajkereslet az idei év végén még meghaladja majd a kínálatot, ami 80 dollár fölött tarthatja a kőolaj árát decemberben. A világpiaci kereslet egyébként már az egymást követő ötödik negyedévben haladta meg a kínálatot – a túlkereslet 2020 harmadik negyedéve óta határozza meg a piacot.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Jövőre azonban már jöhet a fordulat, és az IEA azzal számol, hogy a készletek bővülni fognak, vagyis a kínálat erősödése lefelé nyomja majd a fekete arany árát.

A készletbővülésnek pedig már most is megvannak a jelei.

Az IEA épp nemrég jelezte, hogy már októberben az látszott, hogy az OPEC kereskedelmi készletei elkezdtek emelkedni.

Összességében tehát az látszik, hogy bár rövid távon még feszes lehet az olajpiac, vagyis az év végéig az IEA nem vár érdemi árcsökkenést, de már látható a horizonton egy korrekció.