Fontos hír érkezett a mezőgazdaságból

kukorica betakarítás, aratás, kombájn, 
Zala megyében Magyarszerdahely közelében elkezdték a silókukorica aratását
Vágólapra másolva!
Az őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek Magyarországon - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel szerdán.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta

az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, amely elsősorban a kukorica terméskiesését okozta,

a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál - napraforgó, szója - a károk mérsékeltebbek.

Kombájn Zala megyében Magyarszerdahely közelében Forrás: MTI/Varga György

Feldman Zsolt a közlemény szerint elmondta: az 1 millió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be. A hektáronkénti 6 tonnás hozam az elmúlt öt év átlagánál 26 százalékkal kevesebb, a betakarított mennyiség 65-70 százaléka az elmúlt évek termésének, de a belföldi igények kielégítésére elegendő.

A napraforgó 2,6 tonnás hektáronkénti hozama 5-10 százalékkal gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ami lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével.

A szója 63 ezer hektáros területéről hektáronként 2,6 tonnás hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, az elmúlt öt év átlagánál pedig 6 százalékkal alacsonyabb.

Az államtitkár összegzése szerint az őszi vetési munkák is befejeződtek Magyarországon.

Őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami körülbelül 10 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél,

az elmúlt öt év átlagával pedig megegyező nagyságú. Őszi árpát idén 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10 százalékkal, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18 százalékkal magasabb.

A nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a 2022. évi termés megérkezéséig

- olvasható a közleményben.