Egy vulkánra épülhet fel az első bitcoin-város

Salvador, bitcoin, pénz,  economics Horizontal
A banner offering bitcoins is seen in a road of El zonte, 56 km southeast from San Salvador, El salvador, on June 09, 2021. - Bitcoin is to become legal tender in El Salvador, the country's president said, making it the first nation to adopt a cryptocurrency for everyday use. Lawmakers in the Central American nation's Congress passed a bill late Tuesday that will eventually allow the famously volatile digital currency to be used for many aspects of daily life, from property purchases to tax contributions. (Photo by Stanley ESTRADA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo is beszámolt róla, hogy Salvador lett az első olyan ország a világon, amely törvényes fizetőeszközként alkalmazza a bitcoint. Annak dacára, hogy Nayib Bukele elnök lépése közel sem aratott osztatlan sikert - szeptemberben még ezrek tüntettek a politikus ellen -, az ambíciózus vezető most újabb kriptobarát beruházást jelentett be. Ezúttal egy úgynevezett „Bitcoin City", vagyis egy bitcoin város építését tervezi.
Vágólapra másolva!

A világon egyedülálló város a Conchagua vulkán közelében, Salvador délkeleti részén fog felépülni, és lakóépületekkel, kereskedelmi és szolgáltatóközpontokkal, szórakozási lehetőségekkel, éttermekkel, illetve még egy saját repülőtérrel is rendelkezik majd.

Salvador a világ első országa lett, amely elfogadta a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Az országban azonban nem mindenki támogatta a lépést. Idén szeptemberben emberek ezrei vonultak utcára országszerte, hogy tiltakozzanak az ezt lehetővé tevő törvény ellen, mondván, hogy a kriptovaluta legalizálása fokozhatja a bűnözést, és instabilitáshoz vezethet.

A bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése ellen tüntetők egy plakátja Salvadorban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Alex Pena

Nayib Bukele elnök ennek ellenére hangsúlyozza: célja, hogy a kriptovalutát a közép-amerikai országban történő befektetések ösztönzésére fordítsa. A múlt héten, Salvadorban zajló bitcoin promóciós rendezvényen Bukele elmondta, hogy a La Union keleti régiójába tervezett város egy vulkánból kapja majd a geotermikus energiát.

– hívta fel a befektetők figyelmét az elnök az egyedüláló lehetőségre.

A tervezett infrastruktúra megvalósítása körülbelül 300 ezer bitcoinba (5678 milliárd forint) kerülne. A finanszírozáshoz 2022-ben bitcoin-alapú kötvények kibocsátásra is sor kerülne. Salvador mintegy 1 milliárd dollárnyi (330 milliárd forint) bevétellel kalkulál a „Bitcoin Bond"-on (bitcoin kötvény) keresztül, amelyet egy kanadai blokklánc-technológiai szolgáltatóval, a Blockstream-mel együttműködve valósítanának meg.

A kép hátterében a Conchagua-vulkán látható Forrás: AFP/Orlando Sierra

Az elnök emelett beszédében arról is említést tett, hogy az épülő bitcoin-város kör alakú lesz, benne egy központi térrel, amelyet úgy terveztek, hogy a levegőből egy bitcoin szimbólumnak tűnjön majd.