Okosabbak lehetnek a villamosok, még a gyalogosokat is felismerhetik

j
Vágólapra másolva!
A vezetéstámogató rendszerek hasznossága megkérdőjelezhetetlen. A BKV Zrt., mint a budapesti közösségi közlekedés legnagyobb szolgáltatója – célja pedig nem csak a gyors és komfortos utazás biztosítása, hanem az utasok és a forgalom többi résztvevőjének védelme is. A BKV és a Siemens Mobility közös projektje jelenti az újabb lépést Budapest biztonságos közlekedéséhez.
Vágólapra másolva!

A Siemens Mobility jelenlegi, villamosokra specializált vezetéstámogató rendszere, az STA (Siemens Tram Assistant) a járművezető munkáját segíti azzal, hogy felismeri a kockázatos forgalmi szituációkat, ezekről pedig figyelmeztetést is ad.

A technológia mérsékelheti az emberi tényezőkből fakadó események számát és mértékét, ezzel együtt pedig jelentősen hozzájárulhat a közlekedés biztonságosabbá válásához.

A Hungária kocsiszínben megtartott sajtóeseményen a BKV és a Siemens Mobility képviselői mutatták be az alkalmazott rendszert a vendégeknek és a sajtó munkatársainak. Az esemény zárásaként a részvevők a teszt-villamoson megtekinthették az STA működését.

Siemens vezetéstámogató rendszert tesztel a BKV Forrás:Siemens Mobility

A jelenleg is zajló, úgynevezett „néma üzemmódú", vagyis a hang-és fényjelzést nélkülöző tesztelést az egyik utasforgalomban közlekedő Combino-villamoson végzik, az elsődleges cél pedig az adat- és tapasztalatgyűjtés, valamint ezek kiértékelése után a rendszer finomhangolása.

Borbás Péter Dániel, a BKV villamos üzemigazgatója hangsúlyozta:

Az STA-rendszer jellegzetességét az adja, hogy a járműre telepített szenzorok a villamos haladási irányát, valamint a forgalmi közeget vizsgálják. Ráadásul a rendszer nemcsak felismeri a forgalom résztvevőit, a gyalogosokat, illetve a többi járművet, hanem azok mozgását összeveti a villamos sebességével és irányával.

A vezetéstámogató rendszert bemutató videó alább látható:

Dr. Ludvig László, a Siemens Mobility Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte:

A BKV a múltban is támogatta azokat a módszereket, amik a balesetmentes közlekedést szolgálták, így részvételünk a jelenlegi projektben sem volt kérdéses.

A Siemens Mobility innovációja nem csak a villamosvezető munkatársak tevékenységét könnyíti meg, hanem olyan technológia alkalmazását teheti lehetővé, ami az utasok és a főváros közlekedésbiztonsági szintjét is érezhetően javítja,

áll a Siemens Mobility közleményében.