Minden idők legnagyobb magyarországi adócsökkentése

IZER Norbert
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
A parlament a baloldal nélkül 1.500 milliárd forintos adócsökkentést szavazott meg, ez minden idők legnagyobb magyarországi adócsökkentése - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön megjelent interjúban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára közölte: a kormány adócsökkentésre, a családok támogatására és a gazdaság fehérítésére épülő adópolitikája bevált. Százmilliárd forint kerül vissza a gyermeket nevelő szülőkhöz az idén befizetett személyi jövedelemadójukból, nagyjából ennyit jelent a vállalkozások munkáltatói adóterheinek 4 százalékpontos mérséklése, körülbelül 140 milliárd forint a 25 év alattiak szja-mentessége, valamint 150 milliárd forint a kis- és középvállalkozások helyiiparűzésiadó-kedvezménye - mondta a politikus.

Az adóváltozások fontos részének nevezte, hogy a törvény az ideihez hasonlóan megtiltja a helyi vagy települési adó növelését, esetleg új adónem bevezetését.

A képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette, hogy a 9 százalékos társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, a személyijövedelemadó-mértékek uniós versenyében pedig a harmadikok vagyunk. A munkáltatói adó is jelentősen csökkent, ha a szakképzési hozzájárulást is belekalkuláljuk, akkor a 2009-es 33,5 százalékról változott 13 százalékra a bérre rakódó munkáltatói teher.

Izer Norbert elmondta:

Mindemellett közölte, hogy minél inkább csökkentik az adókat, annál könnyebben fizeti be mindenki; a folyamatosan csökkenő adók ellenére is stabil a költségvetés.