Rekordot jelentettek 2021-re a vállalati felvásárlásokról

gazdaság, növekedés, illuszráció 
 
 Businessman,Using,Tablet,Analyzing,Sales,Data,And,Economic,Growth,Graph achievement,competition,sales,professional,tablet,solution,price
Businessman using tablet analyzing sales data and economic growth graph chart. Business strategy. Abstract icon. Digital marketing.
Vágólapra másolva!
Az év utolsó napján ismertetett adatok szerint rekordot döntött 2021-ben a globális vállalati szektor által bejelentett egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke. Az M&A-láz fő hajtóerejét a meredeken megugró piaci aktivitás mellett a széleskörű jegybanki és kormányzati gazdaságösztönző likviditásözön adta.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap pénteken ismertetett közös kimutatása szerint az év eleje óta több mint 5800 milliárd dollár értékű új M&A-tranzakcióról jött létre megállapodás a globális vállalati szektorban. Ez a legmagasabb éves M&A-tranzakciós érték a hasonló mérések több mint négy évtizeddel ezelőtti kezdete óta,

64 százalékkal haladja meg az 2020-ban elért értéket, és 54 százalékkal a koronavírus-világjárvány előtti utolsó teljes évben, 2019-ben mért szintet.


Az M&A-tranzakciók burjánzása nyomán a globális pénzügyi szolgáltatók is rekordjövedelmeket könyvelhettek el: az egyesülési és felvásárlási ügyletek lebonyolításáért a befektetési bankok - a 47 milliárd dolláros tanácsadói díjjal együtt - 157 milliárd dollár tranzakciós díjat szedtek be 2021-ben, többet, mint a hasonló kimutatások több mint két évtizeddel ezelőtti kezdete óta bármelyik évben.

A 2021-ben bejelentett legnagyobb megatranzakciók között volt a WarnerMedia és a Discovery egyesülése, amelynek nyomán hozzávetőleg 132 milliárd dollár piaci tőkeértékű tartalomszolgáltató médiakonglomerátum jön létre.

Az AT&T amerikai telekommunikációs vállalat által 2018-ban felvásárolt WarnerMedia - akkori nevén Time Warner - filmeket gyárt, televíziós csatornákat, kiadókat üzemeltet, internetes és telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt. Érdekeltségei közé tartozik az HBO, a New Line Cinema, a Time Inc., a Warner Bros. Entertainment, a CNN, a Cartoon Network, a Turner Broadcasting System és a DC Comics.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock

A Discovery 220 országban és térségben működtet televíziós csatornákat. Ezek közé tartozik a Discovery Channel, a HGTV, a Food Network, a TLC, a Travel Channel, az Animal Planet, Európában pedig a Eurosport is.

A pénteki Refinitiv/FT-elemzés szerint a jegybankok válságkezelő intervenciói, valamint a koronavírus-sokktól sújtott vállalatoknak nyújtott kormányzati ösztönzők felhajtóerőt adtak a részvénypiacoknak és a gazdasági növekedésnek, emellett könnyű hozzáférést biztosítottak az M&A-ügyletekhez felhasznált olcsó hitelekhez.

A Refinitiv az év végére összeállított összegzéseiben kimutatta azt is, hogy 2021-ben a globális vállalati szektor 12.100 milliárd dollár friss tőkéhez jutott a kötvény- és részvénypiacokon.

Ez szintén rekord: a mérések kezdete óta nem volt példa a vállalatok részéről ekkora összegű piaci tőkebevonásra egyetlen naptári éven belül.

Az év eleje óta felhajtott piaci vállalatfinanszírozás értéke 17 százalékkal haladta meg a részvény- és kötvénykibocsátásokból tavaly befolyt összeget, amely ugyancsak rekord volt.

A Refinitiv/FT-adatelemzés szerint ez is azt jelzi, hogy milyen könnyűek jelenleg a pénzügyi kondíciók a globális piac nagy részén, különösen az Egyesült Államokban, ahol a 12.100 milliárd dolláros teljes idei piaci vállalati finanszírozási összegből több mint ötezer milliárd dollárt hajtottak fel a vállalatok.

A kimutatás szerint az idén többtucatnyi olyan vállalati kötvénykibocsátás zajlott le, amelyek dollárban számolt értéke egyenként tíz- vagy tizenegy számjegyű volt.