Kína gazdasága 2035-re a mostani duplájára nőhet

trade Horizontal China's President Xi Jinping speaks at the opening ceremony of the first China International Import Expo (CIIE) in Shanghai on November 5, 2018. (Photo by ALY SONG / POOL / AFP)
Hszi Csin-ping a globális szabadkereskedelem híve
Vágólapra másolva!
Hszi Csin-ping elnök tavaly novemberben jelentette be, hogy lehetséges a kínai GDP és az egy főre eső jövedelem megduplázása 2035-re. Ehhez a teljesítményhez évente legalább 4,7 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Egyes elemzők szerint azonban ezt a teljesítményt nehéz lesz ilyen sok éven át tartani. Három fő okot neveztek meg, melyek a hosszú és folyamatos teljesítmény útjába állhatnak:

  1. Kína elöregedő társadalma megnehezíti, visszafogja a gazdasági növekedést.
  2. Kína magas GDP-arányos államadóssága veszélyezteti a gazdasági stabilitást.
  3. A jelenlegi beruházás-vezérelt növekedési modell nem fenntartható, és hosszabb távon sem ösztönzi a növekedést.

Ugyanakkor Peking tervei között szerepel az adósság stabilizálására összpontosító intézkedés, a szolgáltatási szektor megnyitására irányuló intézkedések, valamint a további városiasodás támogatása. Így ezek a körülmények inkább lassítják a növekedési pályát, mintsem teljesen bojkottálják azt.

Hszi Csin-ping a világ második legnagyobb gazdaságának vezetője. Forrás: AFP/Aly Song

Kína azon kevés országok egyike volt, amelyek 2020-ban növekedni tudtak a koronavírus-járvány ellenére.

A hivatalos adatok szerint a kínai gazdaság tavaly 2,3 százalékkal bővült, még idénre 8,1 százalékot prognosztizált az IMF.

Eközben az USA gazdasága 3,5 százalékkal csökkent, idénre pedig 5,1 százalékos növekedést jósolnak az amerikai gazdaság számára.

Amennyiben Kínának sikerül elérnie a duplázást, akkor 2027-2028 környékén átvenné az USA-tól a világ legnagyobb gazdasága címet.

Természetesen azt, hogy a két ország viszonya hogyan alakul a jövőben, még az elmezők sem tudják pontosan megmondani. Ám többen közülük valószínűsítik, hogy az USA nem fogja könnyen átengedni Kínának a világ vezető gazdasági hatalma titulusát.