A kimagasló vásárlási kedv lehet a brit gazdasági fellendülés motorja

LONDON- APRIL, 2019: Hamleys store on Regent Street, the oldest toy shop in the world and popular family attraction in London's West End
Vágólapra másolva!
A Deloitte szakértői szerint Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány enyhülésével a vásárlók költekezésének "éles visszapattanása" várható. A cég felmérésének eredménye szerint a „boltba járás" lesz majd a lakosok kedvenc időtöltése a bezárkózás feloldása után – olvasható a BBC-n.
Vágólapra másolva!

Egy a témában végzett kutatás szerint Nagy-Britannia gazdasága a fogyasztói kiadások fellendülésével a korábban tapasztaltakhoz képest gyorsabb ütemben növekedhet.

Az EY Item Club vezető brit gazdasági előrejelző csoport szerint

a gazdaság "ellenállóbbnak bizonyult, mint amennyire az lehetségesnek látszott".

A cég 5 százalékról 6,8 százalékra módosította az ország gazdaságának növekedési előrejelzését, ami a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) nyilvántartásainak vezetése óta tapasztalt leggyorsabb ütemet jelentheti.

Hamleys üzlet a Regent Street-en (Londonban), a világ legrégebbi játékboltja és népszerű családi látnivaló London West End városában Forrás: Shutterstock

Nagy-Britannia GDP-je, amely a vállalatok, kormányok és magánszemélyek teljes aktivitását méri a gazdaságban, tavaly 9,9 százalékkal zsugorodott a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eredményeképpen. Ez rekordméretű visszaesésnek bizonyult.

A gazdasági előrejelző csoport arra számít, hogy az Egyesült Királyság gazdasága 2022 második negyedévében - a korábban előre jelzettnél három hónappal előbb - visszatér a pandémiát megelőző méretéhez.

A Deloitte idén március 19. és 22. között 3,000 felnőtt megkérdezésével végzett felmérése szerint a fogyasztói bizalom 2021 első negyedévében 10 év alatt nem tapasztalt ütemben nőtt. A felmérésből kiderült, hogy tízből hat ember azt mondta, hogy a korlátozások megszüntetésétől számított egy hónapon belül vissza fog térni az üzletekbe.

Ian Stewart, a Deloitte vezető közgazdásza elmondta:

Az EY Item Club közgazdászai módosították munkanélküliségi előrejelzéseiket is. A ráta várhatóan ez év vége felé 5,8 százalék lesz, szemben a januárban előre jelzett 7 százalékkal.

A csoport gazdasági tanácsadója, Howard Archer elmondta, hogy a legfrissebb előrejelzés szerint a gazdaság "az eredetileg tervezettnél jóval kevésbé hosszú távú" hegesedéssel "fog kitörni a járványból, és erőteljes fellendülést vár az év hátralévő részében és azon túl is."Hozzátette: "Noha a korlátozások zavart okoztak, az elmúlt 12 hónapban levont tanulságok hozzájárultak a gazdasági hatások minimalizálásához."

Angliában és Walesben április 12-én engedélyezték a nem alapvető kiskereskedelem újbóli megnyitását.

A skóciai üzletek hétfőtől nyithatnak teljesen újra, míg Észak-Írországban április 30-án nyitják meg a nem alapvető kiskereskedelmet.