Közel 147 karátos, fehér gyémántot találtak a háromezer méteren fekvő bányában

A vállalat közzétette képen a 146,9 karátos kő
Vágólapra másolva!
Alig néhány nappal az év kezdete után, máris megvan az első, 100 karátosnál nagyobb gyémánt a tengerszint felett 3000 méterre fekvő letsengi bányában, az afrikai Lesothoban.
Vágólapra másolva!

Letseng bányája a világ egyik legfontosabb lelőhelye, ahonnan különösen értékes kövek kerülnek elő. Az Origo rendszeresen beszámolt a rendkívüli leletekről, például tavaly november végén arról, hogy 2020-ban már a 16. olyan követ emelték ki onnan, ami 100 karátosnál nagyobb.

2021-ben sem kellett sokat várni az első ilyen találatra, a bányaüzemeltető cég közlése szerint most egy 146,9 karátos, drágakő minőségű fehér gyémántra bukkantak január 7-én,

az erről szóló közleményt most adták ki:

A vállalat közzétette képen a 146,9 karátos kő Forrás: Gem Diamonds

A fehér, drágakő minőségű gyémántok viszonylag ritkák, ezért értékük is magasabb, mind nyers, mind már megmunkált formában a legtöbb színes gyémánténál. A vállalat egyelőre még nem közölte, mi a szándékuk a mostani találattal, az viszont az eddigi tapasztalatok alapján megjósolható, hogy ha a kő értékesítése mellett döntenek, több, vagy akár több tízmillió dollárt is kaphatnak érte.