Az állami beruházások növelésével küzdhető le a gazdasági visszaesés

MATOLCSY György
Budapest, 2020. április 17. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A járvány elleni harc sikeres volt 2020-ban, a gazdasági hadviselés azonban vegyes eredményt hozott - vélekedett a Növekedés.hu portálon hétfőn megjelent legújabb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint az állami beruházások növelésével jobban is teljesíthetett volna a magyar gazdaság.
Vágólapra másolva!

- írta a jegybank elnöke. Hozzátette, hogy mások azonban - németek, lengyelek, románok - jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén. Véleménye szerint elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari, és különösen a lakásépítési teljesítményt.

- fogalmazott.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tavalyi év egyik legfontosabb eredménye, hogy sokkal többet tudunk az előzés körülményeiről, mint korábban - hangsúlyozta Matolcsy György.

Kiderült egyebek közt, hogy teljesen új, gyorsított, központosított és azonnali visszajelzésekkel működő állami beruházási modellre van szükség. Továbbá arra, hogy az üzleti szektor és a családok is rákapcsolódhassanak saját beruházásaikkal a nagyívű állami programokra - fejtette ki a jegybank elnöke.