A brit-svéd gyógyszergyártó csütörtökön azt közölte, hogy adózott eredménye 1 milliárd 10 millió dollárra ugrott a december végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 313 millió dollárról.

Az AstraZeneca megháromszorozta adózott eredményét a tavalyi utolsó negyedévben, elsősorban annak hatására, hogy bővültek rákellenes gyógyszereinek eladásai.

Az AstraZenecának 2 milliárd dollár bevétele származott a Covid-19 vakcinából. Az AstraZeneca ígéretet tett arra, hogy a pandémia alatt a vakcinát önköltségi áron, nyereség nélkül értékesíti.

A gyógyszergyártó 4,74-5,0 dollár részvényarányos eredményre számít az idén, ami 18-24 százalékos profitnövekedés tavalyhoz képest, amikor 15 százalékkal nőtt a nyereség.

A cég gyógyszereladásokból származó bevétele 11 százalékkal, 7,41 milliárd dollárra emelkedett, ezen belül a rákellenes gyógyszereké 24 százalékkal bővült.

A cég rámutatott arra, hogy az előrejelzésében nem szerepel a Covid-19 vakcina hatása, annak eladási számait külön ismertetik majd az első negyedévi adatoktól.