Meghaladja az egymilliót azoknak a száma, akiknek a munkahelyét megvédte a kormány - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor elmondta, más volt a helyzet a járvány első időszakában, amikor összágazati munkahelyvédelmi támogatásra volt szükség. A második hullám idején pedig már néhány ágazatra (vendéglátás, turizmus, szolgáltatás) fordítottak kiemelt figyelmet.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium újonnan kinevezett államtitkáraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"De tartósan gondolnunk kell a kutatás-fejlesztés-innováció területén dolgozó munkatársakra, akik magasan képzett munkaerő és olyan tudás birtokában vannak, amit most is meg kell őriznünk és mindenképpen használnunk kell majd a gazdaság újraindításakor" - fogalmazott.

Hozzátette: Európában ilyen jellegű támogatás nemigen van, nincs rá gyakorlat.Elmondta azt is, hogy eddig 11-12 ezer, a kutatás-fejlesztés területén dolgozó ember számára igényeltek támogatást, és a kétharmaduk már meg is kapta a forrást.

A kérelmek beadásának határidejét május 23-ig meghosszabbították - fűzte hozzá.

Jelezte azt is, a mostani helyzetben gondolni kell a 25 éven aluliakra és az alacsony iskolai végzettségűekre is, hiszen szükségük van segítségre a munkaerőpiacon.

A kormány szerteágazó támogatási rendszert vezetett be, de emellett segítséget jelent a hitelmoratórium, az adókedvezmények és a beruházások is - mondta Bodó Sándor.