Különleges gyémántot bocsátanak árverésre

Alrosa’s 242-carat diamond
Vágólapra másolva!
Egyre inkább újjáéled a gyémántipar, aminek egyértelmű jele, hogy az Alrosa orosz cég történetének egyik legnagyobb gyémántját bocsátja árverésre márciusban.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg mindezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a közel pingponglabdányi méretű,

242 karátos gyémántritkaság kikiáltási ára valamivel 2 millió dollár felett lesz, és az aukció március 22-én zárul.

A gyémántárak a pandémia hatására csökkentek tavaly, és az első félévben a szektor szinte teljesen leállt, az év vége felé azonban fordulat következett be, hiszen ekkor már erős kereslet mutatkozott a ritkaságok és a nagy méretű gyémántkövek iránt. Az egyik iparági szereplő, a Gem Diamond nemrégiben azt közölte, hogy termékeinek ára ma már meghaladja a világjárvány előtti szinteket.

Az Alrosának ez lesz a 100. nemzetközi aukciója. Ennek kapcsán Jevgenyij Arugejev, értékesítési vezető szintén megerősítette, hogy a tavalyi minden korábbinál nehezebb év volt az egész iparág számára.

Az Alrosa 242 karátos különleges gyémántja Alrosa

Az Oroszország távol-keleti részén található lelőhelyről több mint egy évtizeddel ezelőtt előkerült gyémántkő 2000 óta a legértékesebb darab, amit az Alrosa elárverez. Emellett aukcióra bocsátanak egy 190,7 és egy 136,2 karátos ritkaságot is.

Ugyanakkor ezek a gyémántok méretüket és értéküket tekintve eltörpülnek például a Dél-Afrikában 1905-ben kibányászott 3106 karátos Cullinan-gyémánttól.

De említhetnénk a Botswanában 2015-ben előkerült 1109 karátos és a három évvel ezelőtt Lesothóban felszínre hozott 1109 karátos gyémántkövet is.