Mától adhatják be hitelkérelmeiket az MFB Pontokon azok a vállalkozások, akik tevékenységi körüknél fogva jogosultak a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön igénylésére. A bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására felhasználható forrást elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik, de rövidesen kibővül a kedvezményezettek köre azokkal a vállalkozásokkal, melyek az új korlátozó intézkedések miatt bértámogatásra jogosultak. A nullaszázalékos kamatú hitel 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető az MFB Pontokon - írja közleményében a pénzintézet.

Az MFB a lehető legrövidebb időn belül elérhetővé teszi a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt azoknak a vállalkozásoknak is, melyeknek az új korlátozó intézkedések miatt jelentősen csökken a bevételük. A jelenlegi 25 ágazatot tartalmazó TEÁOR-lista további ágazatokkal és ennek megfelelő TEÁOR-számokkal bővül, annak megfelelően, hogy a kormány a lezárások miatt kiket részesített további bértámogatásban. 

A minimum 1 millió, maximum 10 millió forint hitelösszegig elérhető kölcsön elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára kínál segítséget és megoldást.  A hitel széleskörűen felhasználható a bér, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására is. 

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön a teljes futamidő alatt fix nullaszázalékos kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek (kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, szerződésmódosítási díj), és akár 0 százalékos saját forrással is elérhető.  A hitelt 10 éves futamidővel és 3 éves törlesztési türelmi idő mellett igényelhetik a vállalkozások, a hitelszerződés megkötését követően 100 százalék előleg folyósításával. A program keretösszege 100 milliárd forint, de a keretösszeg bővíthető, ha a vállalkozások forrásigénye ezt indokolja.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Az igényelhetőség legfontosabb feltételei közé tartozik, hogy

  • a hiteligénylőnek lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a 2019. évre vonatkozóan,
  • illetve 2019.01.01-től a vállalkozás főtevékenységeként kell bejegyezve lennie a termékleírásban előírt TEÁOR szerinti tevékenységek valamelyikének.

Kizáró tényező, ha az igénylő 2019. évi lezárt teljes (12 hónapos) üzleti évének üzemi eredménye negatív.

A program mától, azaz március 8-tól igényelhető az eredetileg meghatározott főtevékenységeket végző vállalkozások számára az MFB Pontok hálózatában (a Takarékbank Zrt., a Budapest Bank Zrt., valamint az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. megkülönböztetett fiókjaiban). A kibővített tevékenységi köröket tartalmazó TEÁOR-kódok listáját a döntést követően az mfb.hu oldalon teszi elérhetővé a Fejlesztési Bank.

A vállalkozóknak érdemes ellátogatni az Összetartók.hu oldalra is, ahol az MFB Csoport teljes termékpalettájáról kaphatnak fontos és hiteles információkat.