Tengerben érlelik a borokat argentin borászok

Wine with beautiful sunset Fine Dining Horizon Over Water Photography Themes Dining Photography Wellbeing Two Objects Comfortable Meal Gourmet Celebration Dating Flirting Retirement Anniversary Wineglass Honeymoon Drinking Glass Menu Idyllic Relaxation Ro
Wine with beautiful sunset setting.
Vágólapra másolva!
Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.
Vágólapra másolva!

A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni - írja az rp.pl cikkének felhasználásával a Magyar Mezőgazdaság.

Néha, csakúgy, mint az argentin Wapisa pincészet esetében, elegendő kihasználni a természet, pontosabban az óceán előnyeit.

A pincészet

1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból, egy "tengeri tárolóba" az Atlanti-óceán argentin partjainál 6–15 méter mélységben a víz felszíne alatt.

A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Vakkóstolón hasonlították össze a kétféle érlelés eredményét.

A különbség lenyűgöző volt, a kísérleti eljárás során érlelt bor teltebb, elegánsabb és frissebb ízű volt.

Tudományos kutatások szerint egyébként a víz alatti érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek.