Szenzációs felfedezés született a lebomló műanyagokkal kapcsolatban

műanyagzacskó
A műanyagzacskók okozta környezetszennyezés komoly problémát jelent világszerte
Vágólapra másolva!
Még ha biológiailag lebomlik is egy műanyagszatyor, az több száz évig tart. Kivéve, ha fűrészporból készült. Amerikai tudósok olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabadban két hét után már darabokra esett, és három hónap múltán teljesen elbomlott.
Vágólapra másolva!

A Nature Sustainability folyóiratban közzétett eredmények szerint

a Yale School of Environment és a Marylandi Egyetem tudósai olyan fafeldolgozási melléktermékek, forgács vagy fűrészpor alapú műanyagot fejlesztettek ki, amely biológiailag lebomlik és újrafeldolgozható.

Megtalálták a módját, hogy a fa porózus anyagát a víznél sűrűbb szilárd anyagok keverékévé alakítsa - írja az interestingengineering.com nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

A műanyagzacskók okozta környezetszennyezés komoly problémát jelent világszerte Forrás: Inhabitat

Ehhez a fűrészport vagy forgácsot finom porrá őrölték, egy biológiailag lebomló és újrahasznosítható oldószerrel lebontották. Ezt a barna keveréket kiszárítva nagy mechanikai szilárdságú, könnyen önthető és hengerelhető, folyadékokat stabilan megtartó és UV-álló anyagot kaptak, amely ráadásul biológiailag lebontható és újrafeldolgozható, és alacsonyabb életciklus-környezeti hatással bír, mint a kőolajalapú műanyagok.

A kutatók összehasonlították a bioplasztik környezeti hatását a szokásos műanyagéval úgy, hogy bioplasztik lapokat temettek a föld alá.

Két hét múlva a lap már összetöredezett, három hónap múlva pedig teljesen lebomlott.

Ez azért sokkal rövidebb, mint néhány száz év.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a lebomlott bioműanyag folyékony formában visszanyerhető és újra felhasználható.