Filléres alkatrész miatt van globális hiány a játékkonzolokból

TSMC Taiwan Tajvan chip gyár chipgyár
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban kialakult, elsődlegesen a világjárvány által okozott egyre súlyosabb chiphiány az összes technológiai szektort érinti, ami alól nem jelent kivételt a játékkkonzolok gyártása sem. Bár a gyárak elkezdtek visszaállni a normális termelési ütemre, hatalmas gondot okoz számukra, hogy ellássák a megnövekedett keresletet. Így nem meglepő, hogy az utóbbi időben szinte lehetetlen volt hozzájutni a legújabb PlayStation konzolhoz, amelynek egyik oka az olyan apró alkatrészek hiánya, amelyek körülbelül 1 dollárba (megközelítőleg 306 forintba) kerülnek.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban beszámolt arról, hogy a gyártóknak, és így a fogyasztóknak hatalmas problémát okoz az elektronikai cikkek piacán fellépő, egyre súlyosabb félvezetőhiány. A termelés és szállítmányozás akadályozása számos technológiai szektort érint, a mobiltelefonoktól a játékkonzolokon át a televíziókig.

Mivel a gyárak nem tudnak eleget tenni az erős keresleti nyomásnak, így kezd a globális chipgyártás válságos helyzetbe kerülni.

A Bloomberg cikkében rámutat arra, hogy a megjelenítésért és az áramellátásért felelős félvezetők, a kijelző driver és az energiagazdálkodásért felelős chipek, az ellátási lánc legspecifikusabb részei, amelyek hiánya miatt elképzelhetetlen fenntartani a globális termelés mértékét, mivel a legtöbb technológiai eszköz tartalmazza ezeket.

Illusztráció Forrás: TSMC

Mi a feladata a kijelzőt meghajtó chipnek?

A telefon, monitor vagy navigációs rendszer képernyőjének a megvilágításáért felelős alapvető utasításokat közvetíti.

A Bloomberg további érdekességre is rávilágított azzal kapcsolatban, hogy miért van ekkora hiány a piacon. Az egyik ok az lehet, hogy a legtöbb vállalat úgy hitte, a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések miatt kevesebb lesz a kereslet a számítógéppel kapcsolatos termékek iránt, nem pedig több. A másik ok arra vezethető vissza, hogy az alkatrészek gyártási módszerei elavultak, így a robbanásszerűen megnőtt kereslettel a vállalatok nem tudják tartani a lépést, ami annak köszönhető.

Ebből kiindulva arra lehetett volna számítani, hogy a chipek iránti hatalmas kereslet miatt új gyárak fognak épülni, és javítani fognak az elavult gyártási módszereken, viszont a cégek, amelyek ezeket az alkatrészeket gyártják, nem terveznek változtatni a folyamatokon a közeljövőben - vagy legalábbis nem mindegyikük. Ez azt eredményezi, hogy globális szinten hiány van a PlayStation 5-ös és az Xbox konzolokból, illetve a videókártyákból, hiszen a chipgyártó vállalatok nem tudják őket ellátni az egy dollár értékű termékekkel.