Napirenden tartják az Alibaba tulajdonosának vállalati ügyeit Pekingben

Alibaba, Alipay, Ant Financial, Ant Group
View of a logo of Alipay, the online payment service of Alibaba's Ant Financial, at the headquarters in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 24 May 2018. Alibaba's financial arm Ant Financial Services Group has finalized the last round of private funding before its initial public offering on both Hong Kong and Chinese mainland A-share markets in one or two years, with a valuation of $150 billion, tech news portal All Weather TMT reported Saturday. The fundraising will be completed mainly in the U.S. dollar, which would be $9 billion,, which might be settled in early June, the outlet citing a source familiar with the matter said, adding the amount of RMB financing, which is expected to be closed at different time, was not clear.
Vágólapra másolva!
A napokban rekordösszegű, 18 milliárd jüan, mintegy 2,75 milliárd dolláros (825 milliárd forint) büntetést szabott ki a kínai kormány az Alibaba internetes kiskereskedelmi portálra, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével. Az ítélet után Peking és az Alibaba újból közeledhetnek egymáshoz. Azonban még korántsem dőlhet hátra Jack Ma, mert az alapító mogul másik vállalatóriása, az Ant Group, csak most került igazán a vizsgálatok kereszttűzébe.
Vágólapra másolva!

Az Alibabára kiszabott bírság a társaság 2020-ban elért profitjának mintegy 12 százalékát teszi ki. Az ítéletet követően a cég nyílt levelében reagált, amiben „teljes megbánását" fejezte ki, valamint megfogadta, hogy a jövőben „teljes mértékben betartja" az előírásokat.

Örülünk, hogy végre mögöttünk van az ügy"

- mondta Joseph Tsai, az Alibaba társalapítója és alelnöke.

Úgy tűnik, hogy végre pont került az Alibaba körül hónapok óta húzódó bizonytalan ügyletek végére.

Ez egyébként a cég részvényei iránti lelkesedéséből is kiolvasható, mert

a befektetők a hír hallatára nagy felvásárlásba kezdtek.

A büntetés után egy pár nappal az Alibaba részvényei 6 százalékkal emelkedtek az Egyesült Államokban, globálisan pedig több mint 8 százalékkal ugrott meg az e-kereskedelmi óriás árfolyama. Az állami tulajdonban lévő China International Capital Corp befektetési bank a bírság bejelentését követően jelentésében úgy fogalmazott, hogy az Alibaba piacvezető szerepe a büntetés után sem fog jelentősen megrendülni, az elemzők szerint pedig Peking és az Alibaba újból közeledhetnek egymáshoz.

Ennek ellenére az alapító Jack Ma még korántsem került le a kormányzati radarról.

A jelentések szerint a szabályozók továbbra is vizsgálják az Ant Group pénzügyi nyilvántartását, a tőkeáttételt és különösen annak hitelkibocsátó üzletágát. A kínai alelnök, Wang Qishan és a pénzügyi szektor felügyeletével megbízott Liu He aggodalmát fejezte ki az Ant Group üzleti stratégiája miatt, főként a hitelezési gyakorlatokra utalva ezzel. Ráadásul az AliPay piaci erőfölénye is kiváltotta Peking rosszallását. Ez nem is csoda, hiszen az Ant Group által üzemeltetett AliPay ügyfeleinek száma meghaladja az egymilliárdot Kínában.

Kínai szabályozási forrásokra hivatkozva az elemzők állítják, hogy hamarosan minden pénzügyi vállalkozás engedélyköteles lesz, és az e-kereskedelmi platformokat előbb-utóbb „elriasztják" a hagyományosan banki funkcióktól. A jelek erősen arra utalnak, hogy Peking végül átalakítja az Ant Group-ot egy olyan pénzügyi holdingtársasággá, amelyet az állami ellenőrzés alatt álló központi bank fog felügyelni. Egyelőre a hatóságok nem követelték meg az Ant feldarabolását, azonban a kínai jegybank a hét elején közleményben jelentette be, hogy "egy átfogó és megvalósítható szerkezetátalakítási terv" alapján előírták azoknak a tényezőknek a kiiktatását, amelyek szerintük tisztességtelen előnyhöz juttatták az Alipay-t a fizetések terén.

Így az Ant csoportnak el kell vágnia a köteléket az Alipay fizetési szolgáltatása, a virtuális hitelkártya (Jiebei), illetve a fogyasztási hiteleket (Huabei) nyújtó üzletágai között.

Az Ant Financial kínai székháza. Forrás: AFP/Imaginechina/Shan He

A kormány másik támadási pontja a pénzügyi és fogyasztói adatok tulajdonjoga.

Az Alibaba e-platformjain eddig fogyasztók millióinak adatait gyűjthette össze, de a pekingi szabályozók és jogalkotók most arra törekedhetnek, hogy ezeket az információkat a jövőben egy nonprofit, törvényes hivatal kezelje.