Újabb céggel kötött stratégiai együttműködési megállapodást a magyar kormány

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. április 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kormány és a Jász-Plasztik Kft. közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 22-én. A jászberényi cég a 89. vállalat, amellyel a kabinet ilyen megállapodást köt. A vállalkozás csoportszinten 6 ezer embernek ad munkát, a jászság egyik legnagyobb foglalkoztatója. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A kormány és a Jász-Plasztik Kft. stratégiai együttműködési megállapodást kötött, a jászberényi cég a 89. vállalat, amellyel a kabinet ilyen megállapodást köt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető rámutatott: az újranyitáshoz, a gazdaság felpörgetéséhez nélkülözhetetlenek a magyar vállalatok, amelyek elkötelezettek, és a nehéz időkben is megőrzik a munkahelyeket, újakat hoznak létre, és fejlesztésekkel erősítik pozícióikat az európai és globális piacokon.

A Magyarországon működő, és itt dolgozókat foglalkoztató, a családoknak megélhetést biztosító vállalatokat szövetségeseknek tartják - mondta, hozzátéve:

közülük a legnagyobbakkal, az exportpiacokra termelőkkel, nemzetközi sikereket elérőkkel, társadalmi felelősségvállalásban példamutatókkal a kormány stratégiai partnerségi megállapodásokat köt.

Ismertetése szerint a program lehetővé tette az országban működő vállalatok és a magyar kormány együttműködését, hogy a gazdaság növekedési üteme a világjárvány előtt Európában már az első helyre került. Tavaly, amikor nagyon nehéz éve volt a gazdaságnak, akkor is 5 új vállalattal kötöttek megállapodást. Idén ez a harmadik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kormány és a Jász-Plasztik Kft. közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. április 22-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Jász-Plasztiknak több európai helyszínen van gyártó-, és telephelye, emellett beszállítója nagy elismert multinacionális vállalatoknak, közöttük a Volkswagen csoportnak, vagy a Samsungnak.

A cég csoportszinten 6 ezer embernek ad munkát, a Jászság egyik legnagyobb foglalkoztatója.

Több mint 2,5 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években környezetvédelmi beruházásokra, óvodát építettek, és Jászberény lakosságának egyészségmegőrzése érdekében sportcsarnokot építettek.

A cég közel három évtizedes sikertörténete bizonyítja a miniszter szerint, hogy egy magyar családi vállalkozás kitartó munkával, szakértelemmel, reális eséllyel törhet be külföldi piacokra, és érhet el nemzetközi sikereket.

- fejtette ki, és köszönetet mondott a cég tulajdonosainak, a Kasza családnak az elmúlt évek erőfeszítéseiért. Teljesítményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság Európa egyik leggyorsabban növekedő gazdasága lehessen. A magyar családi vállalkozások jelentik a magyar gazdaság lelkét a miniszter szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kasza Lajos János, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosa, ügyvezetője kezet fog, miután aláírták a kormány és a cég közötti stratégiai együttműködési megállapodást Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Kitért arra, a járványra a magyar válasz az a hozzáállás, amely nem geopolitikai eszközként, hanem életet mentő eszközként tekint a vakcinákra.

Rámutatott:

az az ország tud leggyorsabban nyitni, újra felpörgetni a gazdaságát, amelyik a leggyorsabban tudja biztosítani az oltást, a védettséget a polgárai számára. Azok az országok lesznek az új gazdaságpolitikai korszak nyertesei, akik ezt a "versenyfutást" megnyerik.

A sajátos magyar gazdaságpolitikai válasz működött az elmúlt évben - húzta alá, a külföldi közvetlen befektetések 140 százalékkal nőttek tavaly, miközben világszinten 42 százalékkal visszaestek, a beruházási ráta pedig meghaladta a 27 százalékot, azaz a GDP több mint egynegyedének megfelelő beruházás jött létre.

Kasza Lajos, a Jász-Plasztik Kft. kereskedelmi és műszaki igazgatója elmondta:

az 1990-ben alapított cég létszáma mára csaknem 6 ezerre emelkedett, az alapításától kezdve családi tulajdonban van, a hírnevét műanyag-feldolgozó tevékenységével megalapozó vállalkozás nemcsak saját termékek gyártójaként, hanem multinacionális cégek beszállítójaként is ismert.

Az elmúlt években számos beruházást valósítottak meg, részben kormányzati támogatással.

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a megye gazdasági teljesítményének 60 százalékát olyan cégek adják, mint a Jász-Plasztik.

A Jász-Plasztik Kft. jászberényi központtal működő magyar, magánkézben lévő cégcsoport, három telephelyük van, Jászberényben, Nagyrédén és Nyíregyházán. A nyilvános cégadatok szerint a Jász-Plasztik Kft. nettó árbevétele 2019-ben több mint 85,6 milliárd forint volt, adózott eredménye meghaladta a 11,8 milliárd forintot.