Aktívan a Föld napján! Fenntarthatósági diákversenyek határon innen és túl

Fenntarthatósági Témahét
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Föld napján is tartanak a Fenntarthatósági Témahét diákversenyei. A Nem térkép e táj középiskolásoknak szóló vetélkedő, a ZöldOkos Kupa Magonc fenntarthatósági tudásverseny 5-6. évfolyamos diákok számára, a GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Verseny általános iskolák és diákjaik között zajlik.
Vágólapra másolva!
Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ébressze rá őket az egyéni felelőségükre és a cselekvés lehetőségére! A Témahét keretében zajló versenyek lehetőséget teremtenek a diákok aktív bevonódására, így a környezet védelméért tenni akaróknak, az ismereteiket egy versenyben megmérettetőknek, vagy akár határokon átívelő együttműködésre, együtt gondolkodásra vágyóknak. A cél az elméleti ismeretek megszerzésén túl a diákok cselekvésre ösztönzése.

A Nem térkép e táj vetélkedőn 3-5 fős csapatok vehetnek részt, két csapat együttesen indul, az egyik csapat határon inneni-, a másik csapat egy határon túli iskola diákjaiból áll. A csapatok feladata, hogy saját lakóhelyükön felmérjék az épített, a természeti és a társadalmi környezet értékeit és az azokat fenyegető veszélyeket, cselekvési tervet fogalmazzanak meg, amiben a saját szerepüket és felelőségüket is meghatározzák. A fiatalok így megismerhetik lakóhelyünk értékeit és problémáit, kapcsolatot építhetnek egy másik iskola diákjaival és nem utolsó sorban átélhetik az összetartozás érzését.

A pályázatokat szakértő zsűri bírálja el, a 10 legszínvonalasabb pályázatot beküldő csapat kerül be a döntőbe. A döntő 2021 szeptemberében Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség táborában kerül megrendezésre egy 2-3 napos eseménysorozat keretében. A nyertesek értékes díjakban részesülnek.

Illusztráció Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A ZöldOkos Kupa Magonc egy fenntarthatósági tudásverseny 5-6. évfolyamos diákok számára. Az iskolán belül megrendezésre kerülő 3 fordulós csapatversenyre iskolák regisztrálhatnak. A verseny lebonyolítását a résztvevő iskolák szervezik – a házi verseny időpontjait minden iskola maga dönti el.

Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A fordulók papíralapú és az Okosdoboz weboldal közreműködésével létrehozott online feladatsorokból állnak. A feladatsorok, és egyéb a verseny megrendezését segítő dokumentumok regisztráció után elérhetők az iskolák számára. A ZöldOkos Kupa Magonc verseny kérdései szorosan kapcsolódnak a 2021. évi Fenntarthatósági Témahét témáihoz: az erdő, mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek, ezen kívül a hulladékkezeléssel kapcsolatosan és általános fenntarthatósági témákat is érintik a kérdések.

Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A PontVelem Okos Program minden évben hagyományosan a Fenntarthatósági Témahéthez igazodva hirdeti meg az országos GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Versenyt. A hathetes verseny célja a háztartásokban keletkező használt elemek, mobiltelefonok és e-kütyük iskolai begyűjtése. A gyűjtött hulladékokért a diákok pontokat kapnak, amelyeket maguknak vagy rászoruló társaiknak tudnak értékes ajándékokra beváltani. A weboldalon folyamatosan frissülő toplista segítségével figyelemmel kísérhető a diákok gyűjtése és az iskolák helyezése. Mindkét hulladék kategóriában a legtöbbet gyűjtő iskolák és diákok kerülnek díjazásra. A verseny 2021. április 19 –től 2021. május 31-én 12:00 óráig tart.