Viking sisakra emlékeztető pohár segíthet a kávé iparágának zöldítésében

Mennyi az annyi – galéria, bögre kávé
Ahhoz, hogy minden nap egy bögre kávét elfogyasszunk, kilenc kávéfa éves termésére van szükség.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság lakossága egyértelműen koffein-függő (különösen a kávé iránti szenvedélye jelentős), ugyanis évente becslések szerint 35 milliárd pohár kávét isznak meg az emberek, amiből 2,5 milliárd adagot egyszer használatos csészékben szolgálnak fel. Ehhez jön még, hogy mintegy félmillió tonna őrölt kávé hulladék kerül a szemétlerakókba. Ez hatalmas szennyeződéssel és környezeti költségekkel jár. Egy új fejlesztéssel, a ButterflyCup-pal ezen komoly problémák egy részét a kávéipar szerint orvosolni lehet. A részletekről a BBC számolt be riportjában.
Vágólapra másolva!

Mivel a honos kávéipar is jelentős mértékben hozzátesz az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásához, abban is aktívan ki kell vennie a részét, hogy az ország 2050-re elérhesse a zéró kibocsátási szintet. Egyes kávéipari vállalatok úgy gondolják, hogy újításaik erre megoldást jelenthetnek.

Például

a ButterflyCup 100 százalékban újrahasznosítható papírból készülő pohár, amelynek még fedele sincs.

Ha a fogyasztó mégis lefedné a poharat, az üres állapotában egyszerűen felül az oldalainál behajtható. Ezt a terméket Írországban egy vállalkozó pár fejlesztette ki.

- mondja Tommy McLoughlin, a ButterflyCup vezérigazgatója és alapítója.

A termék népszerűségét bizonyítja, hogy olyan jelentős társaságok használják előszeretettel, mint a Wildfowl & Wetlands Trust (WWT), amely az Egyesült Királyság egész területén működtet központokat, a New York-i Columbia Egyetem és a Burger King.

A gyorsétterem-óriás Indonéziában fagylaltok kiszolgálására használja.

A ButterflyCup picivel drágább, mint a tipikus műanyag eldobható pohár, emiatt a nagy haszonkulccsal dolgozó óriásvállalatok nem vevők erre a termékre. Versenyelőnyben van viszont a fedéllel is rendelkező komposztálható poharakkal szemben.

Újrahasznosíthatósága szempontjából még kihívást jelent az a tény, hogy habár anyaga a kartondobozokkal együtt összepréselhető, a hangadó környezetvédelmi aktivisták azonban továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy a szennyeződések elkerülése érdekében a poharakat külön szemeteszsákban gyűjtsék össze.

Ez a magyarázat arra, hogy habár

a ButterflyCup biológiailag lebomló és komposztálható anyagból készül,

az újrahasznosító központban elutasíthatják, ha másféle szeméttel együtt érkezik hozzájuk.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Ge Jinfh

A kávéipar azonban nem csak a poharaikkal generál káros hulladékot, hanem számos egyéb területen is:

a műanyag zacskó, amelyben az őrölt kávét és a kávébabot szállítják jellemzően kőolaj- vagy földgáz-származékot tartalmaz.

A használt kávézaccból évente több százezer tonna kerül az Egyesült Királyság hulladéklerakóiba, metánt és szén-dioxidot termelve.

A kávéiparnak teljesen át kell gondolnia és újra kell terveznie termékei tömegtermelési módjait,

annak érdekében, hogy elérhesse a kitűzött zéró kibocsátási szintet és 100 százalékban megfelelhessen a környezetvédelmi elvárásoknak.

Mivel a piac hatalmas, ahogy a kávé iránti kereslet is, a tőke és az innováció beáramlásának segítségével folyamatosan bukkannak fel olyan kísérleti újítások, mint a ButterflyCup.