A világ egyik legnagyobb adóját fizethetik a Samsung-csoport örökösei

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mértékű adó sújthatja a dél-koreai Samsung-csoport örököseit. A világ egyik legnagyobb öröklésiadó-elszámolása során 10 milliárd dollárt (több mint 3000 milliárd forintot) kell a volt elnök családtagjainak az örökség után fizetniük, ennek során egyebek mellett Picasso- és Monet-műalkotások is gazdát cserélnek. A részletekkel a Channel News Asia jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Li Kun Hi, a Samsung Electronics elnöke volt Dél-Korea leggazdagabb embere, amikor tavaly októberben, 78 évesen meghalt, éveken át tartó kórházi ápolását követően.

Becslések szerint az utódaira 22 billió vonnal (19,6 milliárd dollár) egyenértékű örökséget hagyott hátra különféle eszközökben.

Dél-Koreában szigorú öröklési adótörvények vannak érvényben, és magasak a kamatlábak, ami borsos számlát eredményezett a család számára, beleértve a Samsung Electronics alelnökét, Jay Y. Lee-t, aki jelenleg vesztegetés, sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt van börtönben.

A volt elnök családjára kirótt örökösödési adó nagyobb, mint a hátrahagyott vagyon fele.

Az örökösödési adó Dél-Koreában az egyik legmagasabb a világon, ezt a család hat részletben fogja kifizetni. Az eszközök között szerepelnek a Samsung Electronics, a Samsung Life és a Samsung C&T részvényei, valamint ingatlan is – áll a vállalat közleményében.

Li Kun Hi, a Samsung tavaly meghalt legendás elnöke:

Amellett, hogy hatalmas cégbirodalmat épített,

a néhai vállalkozó szenvedélyesen rajongott a művészetért, gyűjteménye bármely vezető múzeumban megállná a helyét.

Övé volt az ország legnagyobb magángyűjteménye, különösen az antik művészet érdekelte. A gyűjteményben híres nyugati művészek, mások mellett Marc Chagall, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Claude Monet, Joan Miró és Salvador Dalí alkotásai is megtalálhatók.

A gyűjteményből mintegy 23.000 darabot adományoznak el (ezek becslések szerint 2 milliárd vont érnek),

közölte a Samsung. Köztük van 14 nemzeti kincsnek minősített tárgy is, amelyet a Koreai Nemzeti Múzeumban mutatnak be. A von jelenleg 0,27 forintnak felel meg.

Marc Chagall, Pablo Picasso, Paul Gauguin, valamint Claude Monet, Joan Miro és Salvador Dali műveit a Nemzeti Modern és Kortárs Művészeti Múzeumnak adományozzák.

A nemes gesztus mögött kőkemény pénzügyi érdekek is meghúzódnak, ugyanis a művészeti adományok csökkentik a család adókötelezettségét.

A család 1 ezer milliárd vont adományoz a koronavírus-járvány elleni harcra, ritka gyermekbetegségek kutatására, valamint az ország első, fertőző betegségekkel foglalkozó kórházának felépítését és támogatja.

A Samsung-csoport - amelynek zászlóshajó leányvállalata a világ legnagyobb okostelefon- és számítógépes chipgyártói közé tartozik - messze a legnagyobb a csebol néven ismert családi irányítású birodalmak közül,

amelyek az üzleti élet domináns szereplői Dél-Koreában, a világ 12. legnagyobb gazdaságában.

A konglomerátum döntő fontosságú Dél-Korea gazdaságának egészséges működése szempontjából - összforgalma megegyezik a nemzeti bruttó hazai termék ötödével.

A néhai elnök idősebb fiát és a csoport tényleges vezetőjét, Jay Y. Lee-t januárban börtönbe zárták

egy olyan kiterjedt korrupciós botrány miatt, amely az ország korábbi elnökének, Pak Kunhje-nek a bukásával járt.

Utasok néznek egy korábbi felvételt Li Kun Hiről, a Samsung Csoport korábbi elnökéről (k) és lányairól egy szöuli vasútállomáson elhelyezett televízió képernyőjén 2021. április 28-án. A volt elnök családtagjainak az örökségük után hatalmas összegű örökösödési adót kell fizetniük. Forrás: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Lee főszereplő egy másik bírósági ügyben is, ahol részvények manipulálása miatt kell felelnie, amely állítólag kulcsfontosságú volt a zökkenőmentes hatalmi utód biztosításához a konglomerátumon belül.

Lee tavaly májusban bocsánatot kért a csoport néhány irányítási problémájáért, ígéretet tett arra, hogy "nem lesz több vita az utódlás kapcsán", és hogy nem engedi, hogy gyermekei átvegyék tőle a cég irányítását.