Rekordévet zárt a Vajda-Papír, jók az idei kilátások is

Vajda-Papír
Eredményes tavalyi évet zárt a vállalat
Vágólapra másolva!
Rekordévet zárt 2020-ban a Vajda-Papír Cégcsoport, és az átadott vagy megindított fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat 2021-es kilátásai is jók. Vajda Attila, a Magyarországon piacvezető higiéniai papírtermékeket gyártó cég, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója a tavalyi eredmények közzétételének apropóján izgalmasnak nevezte a következő időszakot, amikor beérnek a fejlesztések és a cég előkészíti a tőzsdére lépést, folytatja külpiaci disztribúciójának erősítését. A cégvezető az Origónak azt is elárulta: 2022-ben újabb gyáregységgel bővítik Magyarország legnagyobb és Közép-Európa egyik legnagyobb higiéniai háztartási papírtermékeket előállító integrált gyáregységét Dunaföldváron.
Vágólapra másolva!

A Vajda-Papír a teljes magyar háztartáshigiéniai papír export majdnem háromnegyedével a higiéniai papíráruk legjelentősebb hazai exportőre.

2020-ban a cégcsoport összesített árbevétele 52 milliárd forint lett, amely tíz százalékos növekedést jelent 2019-hez viszonyítva,

míg az EBITDA 2020-as 6 milliárd forintos szintje több mint megkétszereződött a 2019-es 2,5 milliárd forinthoz képest.2021-ben a vállalat mind a belföldi, mind az export piacokon a 2020-ban realizált árbevétel enyhe növekedését várja.

Eredményes tavalyi évet zárt a vállalat Forrás: Vajda-Papír

Egyre fontosabb az önellátási képesség

Vajda Attila, a vállalat ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a pandémiában különösen nagy figyelmet kapott egy ország önellátási képessége, amely a higiéniai papírtermékek körében a Vajda-Papír beruházásainak is köszönhetően volt biztosított Magyarországon. Példaként említette dunaföldvári maszkgyártó gép üzembe helyezését, illetve a Vajda-Papír Csoport higiéniai papírtermék-gyártás kapacitásának növelését az előző évi 120 ezer tonnáról, 140 ezer tonnára.

– emlékeztetett.

Az új üzem a tervek szerint 2022. első felében kezdi meg a működését, amelynek köszönhetően a vállalatcsoport gyártókapacitása 50 százalékkal, 70 ezer tonnával nőhet. Az új üzemcsarnok felépítése mellett beüzemelnek egy alappapírgyártó gépsort is, így a kapacitás növelése mellett teljessé válik a saját előállítású alapanyag biztosítása a cég higiéniai termékeihez, mindez pedig stratégiai előnyt jelent a vállalat számára - hangsúlyozta Vajda Attila. A gyárbővítés kapcsán üzembe helyezett gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a vállalat többletbevétele várhatóan eléri az évi 15 milliárd forintot, amely éves szinten csaknem 2 milliárd forint adóteljesítmény növekedést jelent – tette hozzá.

Papírtörlőből húsz, papírzsebkendőből tíz százalékkal növelték a termelést a Vajda-Papírnál Forrás: Vajda-Papír

A cégvezető a folyamatban lévő üzembővítés kapcsán felidézte, hogy Dunaföldváron 2018. novemberében készült el a beruházás első üteme:

Európa legmodernebb, a régió legnagyobb papíripari üzeme épült meg, a 15 milliárd forintos beruházást a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűek közé sorolta,

a Nagyvállalati beruházási támogatási programból 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a fejlesztéshez a cég.

A további fejlesztések finanszírozását a vállalat önerőből és kötvénykibocsátásokból fedezi. A Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában: első körben, tavaly 11,2 milliárd forint értékben bocsátottak ki 10 éves kötvényeket, idén pedig újabb 9 milliárd forintos kibocsátást terveznek.

Folyamatos a termelés a gyáregységekben

Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány első szakaszában alaposan megugrott a kereslet a cég termékei iránt. A 2020-ban megnövekedett keresletet csak folyamatos termeléssel és háromműszakos munkarenddel tudták kielégíteni nagyon komoly egészségügyi védekezési rendszer bevezetése mellett.

Teljes létszámmal dolgoznak, a gyártás folyamatos a dunaföldvári, székesfehérvári és a budapesti gyáregységben is, éjjel-nappal a hét minden napján,

így a cég raktárkészlete és gyártása biztosítja a megnövekedett kereslet kielégítését. A 2019. évhez viszonyított árbevétel és eredményesség növekedést a termelő egységekben végrehajtott kapacitásbővítés tette lehetővé, amihez hozzájárult a pandémiás időszakban tapasztalt felvásárlási láz első hulláma is.

A termelés tavaly márciusban 50 százalékkal haladta meg az átlagos havi szintet.

A legnagyobb keresletnövekedés a toalettpapírok iránt nyilvánult meg - ez teszi ki az üzemeik teljes termelésének 35-40 százalékát - de papírtörlőkből és papír zsebkendőkből is sokkal többet vettek a vásárlók, mint a koronavírus-járvány kitörése előtt. A hazai fogyasztás 55-60 százalékát a Vajda-Papír állítja elő, de jelentős az export is, a termelés 40 százalékát szállítják külföldre. Vajda Attila így fogalmazott: az utóbbi évek exportsikerei bebizonyították, hogy a magyar termékek nemzetközi szinten is versenyképesek, cégük pedig világszínvonalú, innovatív termékeket kínál a külföldi piacokon is. Az elmúlt évek tudatos piacépítésének köszönhetően mára elmondható, hogy a Vajda Papír Kft. az árbevételének már közel felét külföldön realizálja.

A koronavírus-járvány kitörése óta a napi 2 millió tekercs gyártását 3 millióra emelte a toalettpapír termékeknél a magyar piacon vezető vállalkozás Forrás: Vajda-Papír

Magyarország önellátó

Az ügyvezető igazgató kiemelte azt is: a vállalat éves higiéniai papír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország önellátó ezekből a termékekből, a koronavírus-járvány alatt megnőtt kereslet mellett is. A pandémia óta az eddigi, átlagosan napi 2 millió tekercs gyártását 3 millióra emelte a toalettpapír termékeknél, papírtörlőből 20 százalékkal, papír zsebkendőből pedig 10 százalékkal emelték a termelést.

Egy magyar család egy tagja átlagosan évi 9 kilogramm higiéniai papírterméket használ fel évente, így a cégcsoport egy átlagos évben 13 millió ember higiéniai papírszükségleteit elégítheti ki.

2021 februárjában,az új gépsor átadásakor Varga Mihály pénzügyminiszter egyebek mellett méltatta, hogy Magyarország újabb területen vált képessé az önellátásra Forrás: Balazs Mohai

Vajda Attila a 2020-as év eredményei között említette, hogy

kormányzati támogatással nagy teljesítményű maszkgyártó gépsor telepítését kezdték meg, hogy Magyarország arcmaszkok gyártásában is önellátóvá válhasson.

A dunaföldvári gyárban idén üzembe állított gépsor percenként 600 maszk előállítására képes, ami 300 millió arcmaszkot jelenthet évente, Magyarország lakosságának maszkigénye pedig körülbelül 100 millió darab.

A beruházás az Egészségipari Támogatási Program keretein belül valósult meg 1,4 milliárd forintból, amelyhez a kormány 1,045 milliárd forinttal járult hozzá.

A termelés egy részét az egészségügyi intézményekbe szállítják, de jelentős mennyiség áramolhat a kereskedelmi láncok keresztül a végfelhasználókhoz is. A gyártott maszkok a legmagasabb, TYPE IIR minőségűek és exportra is szánják, a kiszállítások 2021. márciusában már be is indultak.

Jelentős mennyiség áramolhat a kereskedelmi láncok keresztül a végfelhasználókhoz is Forrás: Balazs Mohai

Dinamikus fejlődés várható

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy sikerült megerősíteni a cég és az ágazat kiszámítható jövőjét a megfelelő szakképzés biztosításával, miután a papíripari szakképzés újraindításáról kötöttek megállapodást a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal. A papíripari szakképzés 2006-ban szűnt meg Dunaújvárosban, az országban azóta nem volt nappali oktatás. A vállalat nagy figyelmet fordít munkatársai képzésére is: a szakmai kompetenciák fejlesztése mellett, a biztonságos munkavégzés és a működési folyamatok magas szintű végrehajtását segítő képzéseket nyújt.

A vállalat tavaly jelentős lépést tett ökológiai lábnyoma további csökkentésében: piaci újdonságként két új, tekercses termékük is lebomló, komposztálható papírcsomagolásban került a boltok polcaira. A stratégiai céljuk, hogy 2021 végére 30 százalékra emeljék az újrahasznosított anyagok arányát minden termékcsomagolásukban, ezzel csaknem 300 tonnával csökkentve az új műanyagfelhasználást, és tovább növeljék a papír-csomagolásban megjelenő termékek számát is. A vállalat a termékfejlesztés és gyártás során 2021-ben is kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, kiemelt cél az energiahatékonyság javítása, a megújuló energia minél nagyobb arányban történő felhasználása.

Vajda Attila a terveikről elmondta: Magyarországon mind több ágazatban sikerül új partnerekkel együttműködnie a vállalatnak, a közintézményeket, szállodákat, ipari létesítményeket kiszolgáló közületi piacon erősödött a jelenlétük. A koronavírus-járvány ellenére dinamikus a fejlődés külföldön, a vállalat tovább erősödött Skandináviában, és Közép-Kelet-Európában, illetve már Közel-Keleten és Észak-Afrikában is jelen van. Az ügyvezető igazgató kiemelte: 2021-ben a vállalat a 2020-ban realizált árbevétel tömeget, illetve hasonló EBITDA értéket várja, mint az előző évben volt.