Két kínai vállalat vezeti a világ legnagyobb olaj- és gázvállalatainak listáját. A két cég együtt több mint 500 milliárd dolláros bevételt produkált 2020-ban, megelőzve olyan óriásokat, mint a Saudi Aramco vagy a BP.

Kínai vállalatok vezetik a világ legnagyobb olaj- és gázvállalatainak listáját – derül ki egy friss összesítésből, amely a 2020-as vállalati bevételeket vizsgálta. Úgy tűnik tehát, hogy az olajpiac általános tavalyi megrendülése ellenére a sikeres kínai járványkezelés 2020-ban megtámogatta az ország olajcégeit is.

A Statista összesítése azonban kiemeli, hogy a 2020-as bevételek még így is 25-35 százalékkal maradnak el a 2019-es szintektől.

A Forbes Global 2000 listája szerint a dollárban számolt vállalati bevételek széles körben jelentősen csökkentek az olaj- és gázcégek körében. A Royal Dutch Shell bevételei például több mint 50 százalékkal zsugorodtak, míg az amerikai óriás, az Exxon Mobil bevételei 35 százalékkal szakadtak be, de a Chevronnál is 40 százalékos volt a csökkenés a 2019-es szinthez képest.

A világ legnagyobb olaj- és gázvállalatainak toplistája az alábbi grafikán látható.

A világ legnagyobb olaj- és gázvállalatai - a 2020-as évi bevételek alapján (milliárd dollár)Forrás: Statista

Az orosz energiacégek közül csupán a Gazprom fért be a top 10-es listára, miközben a Rosneft lecsúszott az élbolyból, ahogy kiszorította az amerikai Marathon Petroleum.

Az összesítés hangsúlyozta, hogy bár a százmilliárdos nagyságrendű éves bevételek nem szokatlanok (még válságidőszakban sem) az energiacégek körében, a bevételek mégis jelentős kilengéseket tudnak produkálni, mivel számos tényező befolyásolja a cégek teljesítményét – például a változó olajár.

Végül érdemes kiemelni, hogy a szaúdi állami olajóriás, Saudi Aramco új szereplőként lépett be a listára 2018-ban, miután először közölt nyilvánosan éves pénzügyi eredményeket. Korábban a vállalat számai lényegében titkosak voltak, miután a céget az 1970-es években államosították.