Japán vasúthálózata az egyik legfejlettebb a világon, a szupergyors golyóvonatok az emberek egyik legkedveltebb közlekedési eszközei közé tartozik, amelyek akár több száz kilométer per órával száguldanak végig a szigetország hálózatán. A hatalmas sebesség pedig megkívánja a mozdonyvezetőktől, hogy a szabályokat szigorúan kövessék. Ezzel szemben múlt héten egy sinkanszen gyorsvonat szakképzett irányítója cselekedetével életveszélybe sodorta 160 utas életét.

A 36 éves sofőr állítólag gyomorfájdalomra hivatkozva elhagyta vezetőfülkéjét, miközben az utasokat szállító vonat 150 kilométer per órával száguldott. Távollétében egy szakképzetlen kalauzt kért meg, hogy figyeljen, aki a Kyodo hírügynökség szerint nem ért hozzá a vezérlőkhöz. Beszámolók szerint a mozdonyvezető körülbelül 3 percig tartózkodhatott a mosdóban.

IllusztrációForrás: AFP/Yomiuri/Masamine Kawaguchi

Az eset múlt hétvégén történt, amikor a vonat körülbelül 160 utast szállított nagy sebeséggel a forgalmas Tokaido vonalon, amely Tokiót és Oszakát köti össze. A pontosságról jól ismert ország végül azért indított vizsgálatot, mivel a vonat egy percet késett az egyik megállóhelyről, feltehetőleg a nem tervezett mosdószünet miatt.

A vonatot üzemeltető vállalat egyik szóvivője elnézést kért a mozdonyvezető rendkívül helytelen viselkedése miatt. Elmondása szerint a sinkanszen-sofőröknek jelenteniük kell a központ felé, hogy rosszul érzik magukat, és át kell adniuk a helyüket egy szakképzett társuknak vagy meg kell állniuk a legközelebbi állomáson. A The Guardian beszámolója szerint, a mozdonyvezető azért nem az előírások szerint cselekedett, mivel nem akart időt veszíteni azzal, hogy megáll, illetve kínosnak érezte az incidenst.