Veszélyes idők elé nézhetnek a kriptovaluták

Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Jelentős aggodalomra adhat okot, hogy a kripto tőzsdék az elmúlt pár nap során nem voltak képesek megbirkózni az eladási hullámmal, technikai leállások akadályozták, lassították a tranzakciókat, amelyek miatt az ügyfelek átmenetileg képtelenek voltak kereskedni. Szakértői kommentárok szerint mindezek komolyabb problémák előjelei, amelyek akár globális válsághoz is vezethetnek. A részletekről az Independent számolt be.
Vágólapra másolva!

A kriptopénzek számára az elmúlt hét nagyon vad és sűrű időszak volt.

A bitcoin ára szerdán 30.000 dollárra zuhant, ami 30 százalékos visszaesést jelent

– és ez a múlt hónapban elért csúcsnak kevesebb, mint a fele. A zuhanás hátterében a kínai szigorítások és a Tesla visszautasítása áll. Elon Musk cége ugyanis rövid idő után, megszüntette a kriptovaluta elfogadását vásárlásaira.

Habár a kereskedők a hét vége felé szinte minden coint eladtak, ez a gyors visszapattanás sem volt elég a veszteségek teljes megtérüléséhez. Hétfőre a bitcoin értéke csak a 37.700 dollárt érte el.

Frances Coppola pénzügyi közgazdász, aki sokat írt a kriptovalutákról, úgy véli, hogy a tőzsdék bajosan fognak tudni megküzdeni a kereslet kielégítésével, ha egyszerre túl sokan akarják beváltani kriptovalutájukat hagyományos fizetőeszközre.

A kétezermilliárd dolláros kriptopiacon

a lehetséges problémák középpontjában a stablecoin, a Tether (USDT) áll,

ami a hagyományos és a kripto pénzügyi rendszer közötti hídként a kriptovilág létfontosságú eleme. Ennek az árfolyama a dollárral szemben stabil, azaz aki ilyen coint vásárol nem kell árfolyamkockázattól tartania, élvezheti a kriptodevizák nyújtotta rugalmasságot, és nem szembesül a kriptovaluták legnagyobb problémájával: a hatalmas volatilitással.

kriptovaluta Fotó: Csudai Sándor - Origo

A stablecoin rendelkezésre állása létfontosságú volt, amikor a bitcoin árfolyama szeptember és április között 600 százalékkal emelkedett.

De a kritikusok azt állítják, hogy a stablecoin nevében is szereplő stabilitás veszélyes illúzió.

Ezt azzal magyarázzák, hogy amikor valaki egy ingatag kriptovalutát felcserél egy olyanra, mint a Tether – amely messze a legszélesebb körben használt – továbbra is a kripto-ökoszisztémán belül marad, azaz nem vesz fel valódi forrásokat a bankszámlára.

A Tether dollárt („USDT") a kriptotőzsdén kívül szinte sehol sem lehet felhasználni, a valuta mögött nem az amerikai FED áll, hanem egy átláthatatlan, Hongkongban bejegyzett vállalat,

amelynek Bahama-szigeteki bankszámlája pénzügyi helyzetét tekintve szinte átláthatatlan.

A Tether értéke nagyrészt abból az ígéretből származik, hogy valódi dollárokra lehet cserélni 1: 1 árfolyamon. Ez az ígéret egyre ingatagabbnak tűnt.

A JPMorgan egyike azoknak, akik már jelezték, hogy a Tether értékének zuhanása az egész bitcoin piacot bedöntheti.

A Tether, az azonos nevű érme mögött álló vállalat nem ért egyet a felmerült kritikákkal. A cég ugyanis azt állítja, hogy bármilyen magas áron is kereskednek a tőzsdéken, garantálni tudja az 1:1-es kötést a dollárral szemben.

A társaságot szigorú ellenőrzésnek vetették alá, mert a közelmúltig azt állította, hogy minden létrehozott digitális dollár mögött valódi dollárt tartalékolt a bankban. Aztán 2019-ben elismerte, hogy ez nem volt igaz, ugyanis

valójában a digitális valutának csak 74 százalékát tudták beváltani hagyományos dollárra,

és ez sem mind volt tényleges készpénzben a bankban. Ennek nagy részét különféle adósságok formájában tartották. A Tether visszautasította a tartalékainak ellenőrzésére irányuló többszöri felhívást, nem akarta, hogy bárki ellenőrizhesse a követeléseit.

Februárban a Tethernek a 22 hónapos vizsgálatot követően 18,5 millió dollárt kellett fizetnie a New York-i legfőbb ügyésszel kötött egyezség részeként,

amelynek konklúziója szerint a cég valótlanul állította, hogy 1:1 arányban képes a stablecoint dollárra váltani. A Tethert arra kötelezték, hogy negyedévente tegye nyilvánossá a cég könyvelési adatait. Az első ilyen dokumentum e hónap elején készült el, összesen egy oldal terjedelmű, két kördiagrammot tartalmaz magyarázat nélkül. A társaság szerint a tartalékainak csak 3,9 százaléka van készpénzben, a fennmaradó pénzét pedig ismeretlen szervezeteknek adják kölcsön, akiknek az adóssága ismeretlen.

Noha nem hitelez, a Tether bizonyos szempontból hasonlóan működik, mint egy bank,

pénzt hoz létre a semmiből, és csak a készpénz töredékét tartja tartalékban arra az esetre, amikor az emberek be akarják váltani a „zsetonjaikat". A bankokkal ellentétben azonban nagyrészt szabályozatlan, és hihetetlen iramban gyarapodik: tavaly januárban hárommilliárd dollárt bocsátott ki, most több mint 60 milliárd dollárja van forgalomban.

arany Bitcoin Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A múlt héten a bitcoin gyors kiárusítása során a tether dollárok rövid ideig 0.80 dollárért cseréltek gazdát. Ez az ár könnyen tovább eshet, ha romlik az emberek bizalma a mögötte álló vállalat iránt.

- mondta a cég képviselője. „A szolgáltatási feltételekre figyelemmel a Tether egy USDT-t bocsát ki és vált be egy dollárért: se többet, se kevesebbet. Ez független a piaci körülményektől."

A kriptovaluta-forradalom vonzereje az volt, hogy decentralizált és ezért nem támaszkodik hatalmas, elszámolhatatlan intézményekre. Azzal, hogy ennyire függővé vált a stablecoin-tól, vitathatatlanul pontosan azt teremtette meg, aminek a megdöntésére vállalkozott.