Világszínvonalú beruházás keretében szárazföldi lazacfarmot hozhat létre a Zalmon Kft. Zalaegerszegen. A magyar cég csúcstechnológiával működő telepének építését a tervek szerint 2022 elején kezdheti meg. A régió első szárazföldi lazacfarmjának célja, hogy az európai lazacellátásban jelentkező egyre növekvő igényeket hatékony és felelősségteljes módon szolgálja ki, ezáltal változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon - olvasható a cég közleményében.

Egyedülálló beruházás keretében valósulhat meg a hazai vízkészleteket fenntartható módon újrahasznosító szárazföldi lazacfarm. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) a Magyarország számára lehívható, Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásból mintegy 3 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására, amely világszínvonalú technológiák és nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával válhat a régió lazactenyésztésének úttörőjévé. A Zalmon Kft. céljai között nem csupán a prémium minőségű termékek forgalmazása szerepel: valódi értéket és sikeres hazai márkát kívánnak létrehozni.

A Zalmon csapata hisz a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, a hazai akvakultúra és fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár. Célunk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyészthessünk gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat – fogalmazott Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

A kép illusztrációForrás: AFP/Joel Saget

A tervek szerint, a zalaegerszegi szárazföldi lazacfarm 2024-re készülhet el, és elsősorban a közeli, európai piacokra fog termelni. A telep a kezdetekben közel 30 munkavállaló foglalkoztatását tervezi, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára.

Nagy örömmel fogadtuk a lazacfarm beruházás zalaegerszegi tervét, hiszen ez az egész régióban példaértékű fejlesztés, Magyarországon pedig kiemelt fontossággal bír környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is – mondta el az együttműködésről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg megyei jogú város polgármestere.