Magára talált az arany egy tragikus időszak után

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Hétfőn felpattant az arany árfolyama, miután a múlt héten tavaly március óta nem látott rossz időszakot zárt a nemesfém. Úgy tűnik, a befektetőknek már elég erős volt az árcsökkenés ahhoz, hogy lecsapjanak a lehetőségre.
Vágólapra másolva!

Az azonnali szállítású arany unciánkénti árfolyama 1,0 százalékkal 1783 dollár fölé emelkedett hétfőn, ami bár elsőre nem tűnik túl nagy izmosodásnak, mégis jelentősnek számított a megelőző napok rossz teljesítménye után.

A múlt héten ugyanis 15 hónapja nem látott gyenge hetet produkált a sárga nemesfém, az árfolyam pedig május eleje óta nem állt 1780 dollár fölött.

Az amerikai határidős aranyjegyzések szintén emelkedni tudtak 0,8 százalékot – írja a Mining.com.

A tavaly március óta nem látott, 6 százalékos múlt heti gyengüléshez nagyban hozzájárult az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kommunikációja is. Az egyik jegybankár például úgy nyilatkozott, hogy az infláció miatt jövőre már kamatemelés jöhet. Ráadásul úgy tűnik, nem is teljesen világos a Fed kommunikációja, ugyanis James Bullard, a St. Louis Fed elnökének szavai szembemennek Jerome Powell jegybankelnök legutóbbi figyelmeztetésével, miszerint egyelőre nagyon korai kamatemelésről beszélni.

Az arany határidős árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Pénteken aztán sok befektető úgy döntött, hogy az arany már kellően olcsó, és hirtelen elkezdték önteni a tőkét az aranyban utazó tőzsdén kereskedett alapokba (ETF). Az aranyalapok pénteken három hónapja nem látott tőkebeáramlást könyvelhettek el.

Az jól látszik tehát, hogy az aranypiacon az amerikai jegybankra árgus szemekkel figyelnek, azonban vannak olyan elemzők, akik szerint teljesen indokolt a nemesfém pozitív korrekciója. A StoneX elemzője, Rhona O'Connell szerint

az arany technikai értelemben jelentősen túladott volt, vagyis számos befektető lecsaphatott a lehetőségre.

Mindeközben a Macquarie Group szakértője, Marcus Garvey úgy látja, hogy a mostani felpattanás valószínűleg csak átmeneti jellegű. A következő időszakot ugyanis elsősorban a kötvényhozamok emelkedése és az arany gyengülése határozhatja meg.

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a határidős arany unciánkénti árfolyama 1777 dollár körül mozgott.