A Cars.com American-Made Indexének 16 éves története során még egyetlen egyszer sem fordult elő olyan, hogy elektromos autó került a lista első helyére, idén azonban a Tesla Model 3 bizonyult a legamerikaibb autónak. 

Az autós hírportál mutatószáma öt tényező figyelembevételével számítja ki, hogy melyek azok az Egyesült Államokban forgalmazott autók, amelyek leginkább hozzájárulnak az ország gazdaságának növekedéséhez:

  • az összeszerelés helyszíne;
  • az amerikai (és kanadai) alkatrészek aránya;
  • az elérhető motorok származási országa;
  • a sebességváltó származási országa;
  • valamint az amerikai munkaerő foglalkoztatása.
A kép illusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A Villanyautósok cikke szerint a Cars.com összesen 344, az Egyesült Államokban forgalmazott modellt vizsgált, ám ezek nem mindegyike vehetett részt az American-Made Index végső listájában – 233 modellt például kizárólag importálnak, ezeket nem vették figyelembe a készítők, illetve számos más követelmény érvényesítése után végül csak 90 autómodell marad a rangsorban.

A Tesla meglehetősen sok alkatrészt gyárt házon belül, elsősorban ennek köszönhető, hogy a korábbi években is jól teljesített az indexben: tavaly a Model S a harmadik, a Model 3 a negyedik, a Model X pedig az ötödik volt. Idén a Tesla Model 3 szerezte meg az első helyet, ezt a Ford Mustang követi, a harmadik helyen pedig ismét egy Teslát, a Model Y-t találjuk.