Még szorosabbra vonjuk a turisztikai kapcsolatokat Szerbiával

Turizmus
Vágólapra másolva!
A turizmus gazdasági, kulturális és társadalmi fontosságának hangsúlyozására és a még szorosabb turisztikai kapcsolatok elősegítésére hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és Szerbia Nemzeti Turisztikai Szervezete - olvasható az MTÜ közleményében.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szerint a két szervezet közös programokkal és útvonalakkal mutatkozik be olyan fontos küldőországokban, mint többek között Kína és Oroszország.

Szerbia és Magyarország kölcsönösen népszerűsítik egymás turisztikai kínálatát, valamint közreműködnek a sajtónak és az utazási szakmának szervezett tanulmányutak lebonyolításában.

A megállapodást követően a felek tapasztalatcserével segítik egymás munkáját, továbbá támogatják a határon átnyúló kezdeményezéseket és projekteket.

Az együttműködési megállapodást Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Marija Labović, a Szerb Nemzeti Turisztikai Szervezet megbízott igazgatója látta el kézjegyével.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Marija Labović, a Szerb Nemzeti Turisztikai Szervezet megbízott igazgatója Forrás: MTÜ

A Covid-19 világjárvány az eddig is jó szerb-magyar turisztikai kapcsolatokat még inkább megerősítette. Ezt a kivételes javulást mutatják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai is, amelyek szerint

Szerbia a vendégforgalom alapján 2020-ban nyolc helyet javítva a 16. helyre lépett elő a magyarországi küldőpiaci rangsorban.

Déli szomszédaink különösen kedvelik a határ menti városokat, így például Szegedet, valamint a fürdőhelyeket, így Mórahalmot, Makót és Gyulát. Szeged és térségében 2020-ban Szerbia volt a második legfontosabb küldőország Románia után. Csakúgy mint Gyulán és térségében, ahol a német vendégeket megelőzve szintén a szerbek töltötték el a második legtöbb vendégéjszakát.

Az elmúlt időszak még inkább rávilágított arra, hogy a jövő sikerei csak összefogással és együttműködéssel érhetők el. A most aláírt dokumentummal a két szervezet legfontosabb célja az országok közötti jó kapcsolatok ápolása és fejlesztése, ezáltal a nemzetközi turizmus visszaépülésének felgyorsítása.