Az indiai jegybank megtiltotta a Mastercardnak, hogy új bank- és hitelkártyákat bocsásson ki az indiai ügyfelek számára. A szabályozó hatóság szerint ugyanis az amerikai óriás adatvédelmi szabályokat sértett az országban.

Megtiltotta a Mastercardnak az indiai központi bank (Reserve Bank of India, RBI), hogy új bank- és hitelkártyákat bocsásson ki az indiai ügyfelek számára. A jegybank szerint ugyanis az amerikai óriásvállalat adattárolási szabályokat sértett – írja az RT.com.

Az RBI rámutatott, hogy egy indiai törvény kimondja, hogy a külföldi kártyaszolgáltatók nem tárolhatnak indiai fizetési adatokat az országon kívül; a szabályozó szerint ez ellen vétett a Mastercard.

A Mastercard a döntés kapcsán jelezte, hogy „csalódottak", és a cég hangsúlyozta, rendszeresen küldtek friss információkat az indiai hatóságoknak az adattárolási eljárásaikról, mióta az új szabályozást 2018-ban elfogadták.

Az indiai jegybank szerint adatkezelési szabályok ellen vétett a MastercardForrás: NurPhoto via AFP/Alexander Pohl/NurPhoto/Alexander Pohl

Az indiai jegybank egyébként épp arra hivatkozott, hogy a Mastercardnak elég sok ideje lett volna megfelelni a szabályozásnak. Az amerikai vállalat közleményben jelezte, továbbra is együtt fognak működni az RBI-vel annak érdekében, hogy megoldják a problémát.

Az új kártyák kibocsátására vonatkozó tiltás július 22-én lép életbe, és nem érinti a Mastercard jelenlegi ügyfeleit.

A mostani döntés azonban nem egyedi, az indiai hatóságok hasonló lépéseket tettek már olyan, nemzetközileg ismert kártyakibocsátó vállalatok ellen is, mint az American Express vagy a Diners Club International.

A háttérben pedig valószínűleg nem teljesen mellékes tényező, hogy Indiában egy saját, hazai fizetési rendszer kidolgozásán dolgoznak (Rupay néven), amit a kormány is támogat.