Nem bocsáthat ki új bankkártyákat Indiában a világ egyik legnagyobb pénzügyi vállalata

Mastercard, bankkártya
MasterCard is said to have overcharged banks for transaction costs between 1992 and 2007. Some 46 million consumers suffered extra costs due to the banks putting the charges through to customers. A claim has been filed in the UK against the credit card company. Bydgoszcz, Poland, on September 9 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az indiai jegybank megtiltotta a Mastercardnak, hogy új bank- és hitelkártyákat bocsásson ki az indiai ügyfelek számára. A szabályozó hatóság szerint ugyanis az amerikai óriás adatvédelmi szabályokat sértett az országban.
Vágólapra másolva!

Megtiltotta a Mastercardnak az indiai központi bank (Reserve Bank of India, RBI), hogy új bank- és hitelkártyákat bocsásson ki az indiai ügyfelek számára. A jegybank szerint ugyanis az amerikai óriásvállalat adattárolási szabályokat sértett – írja az RT.com.

Az RBI rámutatott, hogy egy indiai törvény kimondja, hogy a külföldi kártyaszolgáltatók nem tárolhatnak indiai fizetési adatokat az országon kívül; a szabályozó szerint ez ellen vétett a Mastercard.

A Mastercard a döntés kapcsán jelezte, hogy „csalódottak", és a cég hangsúlyozta, rendszeresen küldtek friss információkat az indiai hatóságoknak az adattárolási eljárásaikról, mióta az új szabályozást 2018-ban elfogadták.

Az indiai jegybank szerint adatkezelési szabályok ellen vétett a Mastercard Forrás: NurPhoto via AFP/Alexander Pohl/NurPhoto/Alexander Pohl

Az indiai jegybank egyébként épp arra hivatkozott, hogy a Mastercardnak elég sok ideje lett volna megfelelni a szabályozásnak. Az amerikai vállalat közleményben jelezte, továbbra is együtt fognak működni az RBI-vel annak érdekében, hogy megoldják a problémát.

Az új kártyák kibocsátására vonatkozó tiltás július 22-én lép életbe, és nem érinti a Mastercard jelenlegi ügyfeleit.

A mostani döntés azonban nem egyedi, az indiai hatóságok hasonló lépéseket tettek már olyan, nemzetközileg ismert kártyakibocsátó vállalatok ellen is, mint az American Express vagy a Diners Club International.

A háttérben pedig valószínűleg nem teljesen mellékes tényező, hogy Indiában egy saját, hazai fizetési rendszer kidolgozásán dolgoznak (Rupay néven), amit a kormány is támogat.