Kiderült, mi az, ami a pénznél is fontosabb a pályaválasztásnál

szakváltás karrier egyetem képzési terület szakképzés ösztöndíj
Ne ragadj bele abba, ami nem tetszik, sosem késő újrakezdeni!
Vágólapra másolva!
A magyarok több mint fele számára fontosabb, hogy az érdeklődési körének megfelelő pályán induljon el, mint az, hogy mennyi lesz a jövőbeni keresete - derül ki az OTP Bank megbízásából készített legfrissebb felmérésből. Az OTP Junior Next alkalmazás elsődleges célja a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése, de az applikáció segítséget nyújt a Z generáció karrierválasztásában is, az ilyenkor megszokott bizonytalanságok csökkentésében - olvasható az OTP Bank közleményében.
Vágólapra másolva!

A pályaválasztás előtt állóknak sok szempontot kell figyelembe venniük, hogy optimális döntést hozhassanak karrierjükkel kapcsolatban. Ahogy Konfucius ismert tanácsa tartja

Természetesen a fiatalok elsődleges támogatója ebben a kérdéskörben is a család, a szülők lehetnek. Az OTP Bank megbízásából készített reprezentatív kutatás szerint

a magyar felnőttek 54 százaléka rangsorolja első helyre az érdeklődési kör fontosságát pályaválasztás esetén;

a jövőbeni keresetet és a biztos megélhetést csupán kevesebb mint a negyedük tartja elsődleges szempontnak. A 18-39 éves korosztály osztja leginkább ezt a véleményt. A válaszadók 12 százaléka gondolja úgy, hogy a kompetencia lehet a döntő kritérium szakmai jövőnk meghatározásakor.

Illusztráció Fotó / 123RF

„A pályaorientációs szakértők szerint a szülők sokat tudnak segíteni gyermeküknek a pályaválasztás során, ha támogatásuk mellett összekötik őket a megfelelő információforrásokkal.

ha lehet okostelefonjuk segítségével" – mondta el Kökény Dávid, az OTP Bank bankkapcsolati termékfejlesztési szenior menedzsere.

Az applikációban egy pályaorientációs kérdőív segíti a karrierválasztással kapcsolatos tájékozódást, videóinterjúk nyújtanak betekintést egy-egy szakma kulisszatitkaiba és

folyamatosan frissülő önkéntes munka és gyakornoki lehetőségek között is válogathatnak a fiatalok.

Július 1-jétől kizárólag az applikáción keresztül lehet jelentkezni például az OTP Junior szeptemberben induló, egy hónapos Diákmunka programjára is.

A pénzintézet megbízásából készített felmérésből az is kiderült, hogy

minden negyedik szülő műszaki vagy informatikai pályán indítaná el gyermekét.

Emellett a népszerű választások közé tartoznak a gazdaságtudományi és az orvostudományi területek is. A humán területek, mint bölcsészettudomány vagy társadalomtudomány kevésbé közkedveltek: a megkérdezettek csupán 6 százaléka választana gyermekének ilyen pályát. Erősen megosztottak a válaszadók a tekintetben, hogy választanák-e saját szakmájukat a gyermeküknek: a megkérdezettek csaknem fele egyértelműen nem ajánlaná. A válaszadók 18 százaléka egyértelműen igen, míg 35 százalékuk ennél megengedőbben fogalmaz: csak abban az esetben, ha a gyermeket is érdekli az adott pálya.

A megkérdezettek kétharmada azt állítja, ismeri gyermeke érdeklődési körét, tudja, mivel szeretne foglalkozni felnőtt korában. A nők inkább tisztában vannak ezekkel a témákkal (70 százalék), mint a férfi válaszadók (59 százalék).