Különleges, betonnyomtatással készült házat adtak át Németországban

Átadták Németország első beton nyomtatással készült házát PERI AG
Vágólapra másolva!
Beköltözhetővé vált az a 3D nyomtatással készült ház, amelyet tavaly szeptemberben kezdtek el építeni az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban - tudósított sajtóközleményében a PERI Magyarország, amely azon dolgozik, hogy a közép-kelet-európai régióban és Magyarországon is mielőbb épülhessenek 3D betonnyomtatással készült házak.
Vágólapra másolva!

A gyors és költséghatékony technikával nyomtatott egylakásos házat a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s nyomtatásra specializálódott dán COBOD BOD2 nyomtatójával kivitelezte.

A Magyarépítők.hu cikke az eseménnyel kapcsolatban kiemeli, hogy

a beckumi házat a kivitelezők mérföldkőnek tekintik. A projekt kezdete óta ugyanezzel a technológiával hozták létre Európa legnagyobb lakóépületét Wallenhausenben, és az első ilyen lakóépületet az egyesült államokbeli, arizonai Tempe-ben.

Németország első betonnyomtatással készült házának belső tere Forrás: PERI AG

A COBOD BOD2 a világ egyik legnagyobb és leggyorsabb moduláris gépe, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel rengeteg időt és költséget takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli.

A BOD2 rekordgyorsan, 1 m/s sebességgel dolgozik, egy 1 négyzetméter nagyságú dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el.