Ez a cég fizet a vásárlóinak a tenyérlenyomatukért

fujitsu palmsecure biometrikus tenyérleolvasás beléptető rendszer
Fujitsu PalmSecure
Vágólapra másolva!
Az Amazon tavaly szabadalmaztatta az új fizetési technológiáját, amelynek lényege, hogy a vásárlóknak nincs más tennivalójuk, mint a tenyerüket egy leolvasó fölé helyezniük, és így fizethetnek a megvásárolni kívánt termékekért. Most a vállalat 10 dolláros kreditet helyez kilátásba azok számára, akik regisztrálják a tenyerüket a biometrikus adatokkal dolgozó rendszerbe.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban megírta, hogy az Amazon a „Go" üzleteiben elkezdte alkalmazni az új technológiáját. Az Amazon One megoldás képes a vásárlók tenyereinek paramétereit (egyedi biometrikus adatokként) tárolni a vállalat rendszerében úgy, hogy azokat összekapcsolja a megfelelő bankkártyák adataival.

Ez annyit jelent, hogy a vásárlók képesek kizárólag a tenyerük használatával, érintésmentesen fizetni.

Illusztráció Forrás: AFP/David Becker

Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó óriáscég 10 dolláros kreditet ajánl fel azok számára, akik önkéntesen regisztrálják tenyerüket a vállalat rendszerébe - írta meg a The Verge. Az Amazon korábban hangsúlyozta, hogy az ügyfelek pénzügyi és egyéb vonatkozású adatait, illetve a tenyerekre vonatkozó információkat egymástól teljesen külön tárolja, hogy megóvja a klienseit a felmerülő adatszivárgásokból származó károktól.

A cég hozzátette, hogy az ügyfelek bármikor törölhetik az adataikat a rendszerből.

Jelenleg az Amazon One 50 amerikai helyszínen érhető el, beleértve az Amazon Go és a Whole Food üzleteket. Noha a promócióval kapcsolatban a vállalat nem osztott meg sok információt, elmondásuk szerint mindenesetre már több ezer vásárló regisztrálta magát a rendszerükbe. A hirdetéseikben az érdeklődők pontos leírást kapnak arról, hogyan kaphatják meg a 10 dolláros kreditet.

A kezdeményezés ellenzői szerint azonban biztonsági kockázatok merülhetnek fel a gyakorlatban emiatt a fizetési rendszer miatt, és aggodalmukat fejezik ki az ilyesfajta adatgyűjtés miatt.