Több mint két évtizede nem vettek ennyi fegyvert az USA-ban

COVID 19,COVID19,Covid-19,Gun Shop New Jersey,gun store NEW JERSEY, USA - MARCH 17: A gun shop at the town of Glassboro was packed as buyers getting ammo and fire arms in New Jersey, United States on March 17, 2020 ahead coronavirus closures. Tayfun Cosku
A normál forgalom többszörösét regisztrálják a boltok
Vágólapra másolva!
Töretlen volt az amerikai lakosság fegyvervásárlási kedve az idei év első hét hónapjában. Bár az államok szintjén nagyon eltérő volt a kereslet, összességében legalább 1998 óta nem volt ilyen erős a fegyvereladás.
Vágólapra másolva!

Az idei év első hét hónapjában összesen 13 százalékkal nőtt az amerikai fegyvereladás a tavalyi év azonos időszakához képest,

ahogy a lakosság országosan 25 125 896 darab lőfegyvert vásárolt

– írja a 24/7 Wall St. Ez pedig 1998, vagyis a jelenlegi regisztrációs rendszer kezdete óta nem látott erős időszak volt a fegyverpiacon.

A mostani növekedés azonban beleillik az eddigi trendbe. Tavaly például összesen közel 40 millió darab fegyvert vásároltak az amerikaiak, ami 40 százalékos növekedést jelentett.

Nem csillapodik az amerikaiak fegyvervásárlási kedve Forrás: AFP/2020 Getty Images/Karen Ducey

Ráadásul még a tavalyi növekedés sem minősült kiugrónak, ha azt nézzük, hogy 1999 óta folyamatos a fegyvereladás bővülése. A 10 milliós határt egyébként 2006-ban, a 20 milliósat pedig 2016-ban lépte át a piac. Összevetésképpen, az FBI által először, a jelenlegi módszer szerint nyilvántartott évben, 1999-ben, 9,1 millió darab fegyvert adtak el az USA-ban.

Az is jól látszik, hogy az Egyesült Államokban hatalmas eltérés van az egyes államok fegyvereladásai között.

Mint ahogy már az első féléves adatokból is látszott, Illinois állam egyértelműen vezeti az országos listát.

Az év első hét hónapjában ebben az államban 6 707 482 darab lőfegyvert adtak el. Ez azt jelenti, hogy miközben Illinois az amerikai lakosságnak mindössze 4 százalékát adja, a fegyvereladások 27 százalékát tudhatta magáénak a vizsgált időszakban.