Mindent újraterveznek a világ egyik legfontosabb gyémántbányájánál

Lesedi La Rona, gyémánt
NEW YORK, NY - MAY 04: The 1109-carat rough Lesedi La Rona diamond, the biggest rough diamond discovered in more than a century, sits in a display case at Sotheby's on May 4, 2016 in New York City. The stone was found by Lucara Diamond Corp. last year at its Karowe mine in Botswana. The diamond, which is nearly the size of a tennis ball at 66.4 x 55 x 42mm and is believed to be about 2.5 billion to 3 billion years old, was named "Our Light" in the local Tswana language. Lesedi La Rona will be offered at auction in London on June 29 and be on display at Sotheby's New York. The diamond could sell for $70 million or more. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kanadai Lucara Diamond bejelentette, hogy újra kell terveznie a botswanai Karowe bánya földalatti kiterjesztésének időtartamát és költségeit. A projekt pedig azért kiemelten fontos, mert a Karowe a világ egyik leggazdagabb gyémántbányája.
Vágólapra másolva!

Teljesen újratervezi a költségeket és az ütemezést a kanadai Lucara Diamond a Botswanában található Karowe gyémántbánya földalatti kiterjesztése kapcsán – írja a Mining.com. A vállalat most azzal számol, hogy 2029-re érhetik el a teljes kitermelési kapacitás 75 százalékát, ami több mint egy éves csúszás lenne az eredeti tervhez képest.

A Karowe egyébként kiemelten fontos a gyémántbányászat szempontjából, mivel ez a magas értékű, úgynevezett IIA típusú gyémántok egyik legbőségesebb lelőhelye az egész világon.

A Lucara közlése szerint a csúszást elsősorban a koronavírus-járvány miatti késedelmek indokolják. Nem sikerült ugyanis megkezdeni az előzetes munkálatokat, valamint több idő kell a tervezéshez és fejlesztéshez is.

A bővítés teljes beruházási költsége eközben 4 százalékkal, 534 millió dollárra nőtt az eredetileg tervezett 514 millió dollárról. Ezt az időközben felmerülő, extra fejlesztési költségek indokolták.

A kanadai társaság ebben az évben (június végéig) már 51,4 millió dollárt költött a projektre, de a terv szerint még 120 millió dollárnyi beruházást terveznek ráfordítani idén.

A Lesedi La Rona gyémánt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Mindazonáltal a projekt várhatóan igencsak megéri majd a Lucara Diamondnak. Az elemzők ugyanis úgy számolnak, hogy még a gyémántárak konzervatív becslése mellett is három év alatt megtérülhetnek a költségek,

2040-ig pedig hozzávetőleg 4 milliárd dolláros többletbevételt jelenthet a projekt a cégnek – a bánya élettartamának meghosszabbításával.

A kereskedelmi működését 2012-ben megkezdő Karowe bánya évente átlagosan 300.000 karát magas értékű gyémántot termel ki, és

arról híres, hogy a világ egyetlen olyan bányája, amely két darab 1000 karát fölötti drágakövet is adott.

Az egyik az 1758 karátos Sewelô volt 2019-ben, a másik pedig az 1109 karátos Lesedi La Rona 2015-ben – utóbbi 53 millió dollárért kelt el 2017-ben.

A Sewelô emellett a világ második legnagyobb gyémántjának számít az 1905-ben felfedezett Cullinan (3106 karát) után, amely utóbbi jelenleg a brit királyi koronaékszerek között foglal helyet.

A Lucara Diamond adatközlése szerint

a Karowe bánya az idei második negyedévben 46,3 millió dolláros bevételt hozott, ami látványos növekedés volt a megelőző év azonos időszakában mért, 7,5 millió dollárhoz képest.

Ez jelentős részben annak volt köszönhető, hogy miközben a 68.961 értékesített karát lényegében nem változott, az árfolyam karátonként 671 dollár volt, ami igen komoly erősödésnek számított a megelőző évben mért 109 dollárhoz képest.