A magyar kormány mintegy 4 milliárd forint értékben hirdethet pályázatot az energiaközösségek és független aggregátorok létesítésének támogatására. A Modernizációs Alap forrásából megvalósuló innovatív, modern megoldások hozzájárulnak Magyarország megújuló energiával és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos céljainak megvalósításához, mérséklik az energia-importnak való kitettséget, valamint segítenek alacsonyan tartani a rezsiköltségeket - írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérum (ITM).

Az energiaközösségek elősegítik a helyi, megújuló-alapon történő áramtermelést és felhasználást, az aggregátorok pedig hozzájárulnak az áramrendszer kiszabályozásához, ami az időjárás-függő megújuló energiaforrások - így például a napelemek - terjedése miatt az ellátásbiztonság érdekében szükséges. A pályázat meghirdetésére várhatóan az ősz folyamán kerülhet sor.

Napelelmek házak tetején a Zala megyei Nagypáliban (2018)Forrás: MTI/Varga György

A 2021-ben elinduló Modernizációs Alap tíz közép-európai tagállamot támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában. Magyarországot a források 7,12 százaléka illeti, lehívásának feltétele, hogy a Modernizációs Alap uniós szintű beruházási bizottsága jóváhagyja a kedvezményezett tagállam által tervezett beruházást. Bizonyos témákhoz tartozó projekteknél, ahogy ebben az esetben is, a jóváhagyás egyszerűsített eljárásrenddel, az Európai Beruházási Bank által végzett értékelés alapján történt.