Mostantól hivatalos fizetőeszköz a bitcoin egy latin-amerikai országban

Salvador, bitcoin, pénz, economics Horizontal
A man uses a bitcoin ATM in El zonte, 56 km south east from San Salvador, on June 09, 2021. - Bitcoin is to become legal tender in El Salvador, the country's president said, making it the first nation to adopt a cryptocurrency for everyday use. Lawmakers in the Central American nation's Congress passed a bill late Tuesday that will eventually allow the famously volatile digital currency to be used for many aspects of daily life, from property purchases to tax contributions. (Photo by Stanley ESTRADA / AFP)
Vágólapra másolva!
El Salvadorban ma indul el egy olyan állami pénzügyi alkalmazás, amely technikailag is hivatalos fizetőeszközzé teszi a világ első számú kriptovalutáját, a bitcoint. Ezzel az apró állam korábban soha nem látott lépést hajt végre a globális pénzügyi rendszer történetében.
Vágólapra másolva!

Szeptember 7-ére időzítették El Salvadorban egy új fizetési alkalmazás, a „Chivo" elindítását. Ezzel pedig a kis latin-amerikai ország az első állam, amely hivatalos fizetőeszközként ismeri el a bitcoint – írja a Quartz.com.

Noha az erre vonatkozó tervek már korábban is ismertek voltak, ahogy arról az Origo is beszámolt, a salvadori lakosság mégsem fogadta egyöntetű örömmel a projektet.

Olyannyira, hogy az elmúlt időszakban utcai tüntetések is voltak az újítás ellen.

Közben hétfőn, a nagy napra készülve, El Salvador elnöke, Nayib Bukele közölte, az ország durván 20,9 millió dollárért vásárolt bitcoint, és összesen már 400 tokennel rendelkeznek.

A volatilitása miatt még mindig elég kockázatos a bitcoin Fotó: Csudai Sándor - Origo

Valószínűleg nem teljesen független a salvadori várakozásoktól, hogy a legnagyobb kriptovaluta folytatta az erősödését hétfőn, miután vasárnap elérte az 50 000 dolláros szintet.

A bitcoin ezzel már 87 százalékos pluszban van az idei, január 4-én elért 27 734 dolláros mélypontjához képest.

A bitcoin áprilisban érte el a mindenkori csúcsát, közel 65 000 dolláros árral, majd júniusban és júliusban komoly eladási hullám következett, aminek következtében az árfolyam lement 30 000 dollár alá. Azóta viszont tartós az emelkedése. Az elemzők most úgy látják, hogy az 51 000 dolláros szint lesz a következő lélektani határ, ahol kiderülhet, a bitcoin mennyire lesz képes tartósan az 50 000 dolláros ár fölött maradni.

Egy zseniális ötlet?

El Salvadorban az egész projekt mögött maga a salvadori elnök, a 40 éves Bukele áll, aki üzletemberként maga is a technológiai szektorban dolgozott, mielőtt az ország élére került. Nem meglepő, hogy a kriptovaluta-piac komoly lelkesedéssel fogadta a júniusban bejelentett ötletét. Az új jogszabályok alapján pedig a salvadori vállalkozások innentől kötelesek lesznek bitcoint elfogadni a hivatalos fizetőeszköznek számító amerikai dollár mellett – a dollár egyébként 2001 óta az ország hivatalos pénzneme, amikor felváltotta az 1892 óta elfogadott colónt.

Emellett az új szabály alapján bitcoinnal is lehet majd adót fizetni vagy bankkölcsönt kihelyezni, viszont a fizetéseket továbbra is dollárban folyósítják.

A kormány nagyjából 75 millió dollárt költ arra, hogy beindítsa a projektet, vagyis 30 dollárnyi bitcoint utal a digitális pénztárcákra. Ezzel 2,5 millió felhasználót tudnak bekapcsolni a rendszerbe a 6,5 milliós lakosú országban.

El Salvadorban szeptember 7-étől hivatalos állami fizetőeszköz a bitcoin Forrás: AFP/Stanley Estrada

Az állam továbbá létrehozott egy 150 millió dolláros alapot is, amely támogatja majd a dollár-bitcoint átváltásokat, és a Chivo ATM-ek működését.

Az elnök is hangsúlyozta azonban, hogy a bitcoin használata teljesen opcionális lesz. Emellett ugyanakkor azok sem szenvednek hátrányt, akik már használják a Chivo alkalmazást. Bukele és a támogatói azzal számolnak, hogy a bitcoin hivatalos elfogadása nemcsak a pénzügyi tranzakciók díjait csökkenti, de a nemzetközi átutalásokat is jelentősen megkönnyíti.

A támogatók szerint a döntés erősen javíthatja El Salvador megítélését a nemzetközi befektetők szemében, és az ország pénzügyi kultúrájának színvonalát is fejlesztheti.

Ez utóbbit a Bank of America elemzői is megerősítették, akik szerint a lépés jelentősen modernizálhatja a bankrendszert, mivel az országban a lakosság 70 százalékának jelenleg nincs bankszámlája.

Káosz a küszöbön?

Az elnök lelkesedését azonban nem mindenki osztja, és vannak ellenzők nemcsak a salvadori lakosság, de a nemzetközi elemzők körében is.

A Moody's például június végén leminősítette El Salvador adósbesorolását, részben a „gyenge kormányzásra" vonatkozó aggodalmak miatt.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint az egyébként is komoly gazdasági nehézségekkel és adósságokkal küzdő országban ez az akció hatalmas gazdasági kockázatot jelent. Több térségi szakértő szerint a salvadori kormány túl gyorsan, megfelelő előkészítő kutatások nélkül vág bele a projektbe.

Az aggodalmakat pedig a salvadori lakosság egy tekintélyes része is osztja, amit az elmúlt időszakban kirobbant tüntetések is bizonyítanak. A legtöbben attól tartanak, hogy a bitcoin volatilitása (vagyis a hajlam arra, hogy váratlan és szélsőséges kilengéseket produkáljon az árfolyam) óriási kockázatot jelent majd a hétköznapi kisbefektetők számára, és káoszt okozhat az országban, ahol egyébként is súlyos problémát jelent a szegénység és a korrupció.

A salvadori lakosság aggódik az esetleges gazdasági kockázatok miatt Forrás: AFP/Stanley Estrada

Mindezzel együtt még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is hasonló kétségeket fogalmazott meg. Kiemelték,

egy olyan országban, melynek a gazdasága igencsak instabil, a lakosság körében pedig még a hagyományos banki szolgáltatások sem mindennaposak, hatalmas kockázatot jelent egy decentralizált digitális fizetőeszköz bevezetése.

Ráadásul az sem mellékes kérdés, hogy El Salvador már ma sem rendelkezik semmilyen ráhatással az amerikai dollár árfolyamára, és ehhez a kiszolgáltatottsághoz fogadnak el egy szintén árfolyamkontroll nélküli igen kockázatos digitális pénzt nemzeti fizetőeszközként.

Egyelőre tehát nem világos, hogy a kockázatok vagy a potenciális előnyök kerekednek-e felül, az viszont biztos, hogy El Salvador egy igencsak izgalmas pénzügyi kísérletet hajt végre, melynek eredményei más országoknak is izgalmas tanulságul szolgálhatnak majd.