Meglepő eredményekkel tesztelték a vécétisztító szereket

wc tisztítás penész fürdőszoba
A penész fokozottan veszélyes szervezetünkre, ha észleljük, szüntessük meg mielőbb
Vágólapra másolva!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 öko és hétköznapi, savas WC tisztító gélt tesztelt laboratóriumban. Mi az összefüggés az összetevők, a savasság és a tisztítási hatékonyság között? Lehet-e egyszerre hatékony és környezetbarát egy WC tisztító? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az egyesület - olvasható közleményükben.
Vágólapra másolva!

A WC tisztító gél feladata a lerakódott vízkő eltávolítása a WC csészéből, illetve a tisztítás és a kellemetlen szagok megszűntetése.

Alapvetően kétféle WC tisztító létezik, a savas és a lúgos kémhatásúak.

Mindkét típus megfelelő higiéniai és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik és legtöbbször a WC tisztítókra jellemző ferde nyakú flakonban árulják őket.

Ha klór alapú fehérítőszer, illetve nátrium-hipoklorit összetevőt találunk a szerben, akkor az biztosan lúgos tulajdonságú. Az egyesület a tesztjében a savas tisztítószereket vizsgálta, melyek különösen alkalmasak a vízkőhöz és a húgykőhöz hasonló lerakódások oldására. Fontos, hogy ne használjunk egyszerre lúgos és savas WC tisztítót, mivel ezek olyan kémiai reakciót idézhetnek elő, melyben nagyon veszélyes, egészségre káros gázok keletkeznek - figyelmeztet az egyesület.

Milyen összetevői vannak a savas WC tisztítóknak, lehet-e környezetbarát?

A vízkő eltávolításához valamilyen savra van szükség, az egyéb felületi szennyeződések ellen pedig felületaktív anyagot tartalmaznak a WC tisztítók. Az anionos felületaktív anyagok különösen hatékonyak olajos típusú szennyeződések tisztításában.

A nem ionos felületaktív anyagok kiváló zsíroldók, a kationos felületaktív anyagok pedig a fertőtlenítést/higiénikussá tételt szolgálják.

Ezeken kívül pedig illatanyagokat találhatunk a WC tisztítókban, melyeknek tisztító hatásuk nincs, de legalább a tisztaság illúzióját adják hozzá a termék értékéhez.

Környezetbarátnak akkor mondhatunk egy háztartási tisztítószert, ha az összetevői sem rövid-, sem hosszútávon nem okoznak kárt a környezetben és ha a természetbe – a WC tisztítók esetében a szennyvízbe – jutnak, ott nem halmozódnak fel, hanem lebomlanak.

A WC tisztítók esetében is elérhetőek a piacon olyan termékek, melyek hiteles, harmadik fél által minősített ökocímkével rendelkeznek.

Az EU Ecolabel címke megbízhatóságát az Európai Bizottság által megfogalmazott kritériumok és a független intézetek által végzett hitelesítés garantálja, mely a termékek teljes életciklusára vonatkozóan elvárja, hogy a kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek legyenek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. A kemény felületekre szánt tisztítószerekre, köztük a savas WC tisztítókra vonatkozó EU Ecolabel kritériumrendszer többek között kitér az összetevők vízi szervezetekre gyakorolt mérgező hatásra és biológiai lebonthatóságára, a pálmaolajnak és származékainak fenntartható gazdálkodásból való beszerzésére és a termékek használatra való alkalmasságára.

Mit vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

A tesztjükben az EU Ecolabel által előírt protokollt alkalmazták.

A laboratóriumi vizsgálat során először a WC kerámia legmakacsabb ellenségére koncentráltak: a vízkőre.

A teszthez kis márványlapokat - azaz meszet - használtak, ezek testesítik meg a vízkövet. Először nagyon pontosan megmérték a márványlapok tömegét, azután 10 másodpercre a WC tisztító folyadékba merítették, majd 10 percig vízszintes felületen pihentették, ahonnan a folyadék szabadon le tud csöpögni. A hatóidő után vízzel leöblítették, megszárították és újra megmérték. A súlycsökkenés azt mutatja, hogy mennyi vízkövet oldott fel a WC tisztító szer. (Tanulság: ne locsoljuk a WC tisztítót a márványpadlóra!)

Ezen kívül megfigyelték és lejegyezték a termékek színét, szagát, állagát, megmérték a sűrűséget, a pH-t, a savasságot, porcelánfelületre gyakorolt hatásukat és a hőstabilitást.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint minden esetben mérlegelni kell, hogy egyáltalán szükséges-e vegyszert használni egy bizonyos feladathoz és ha igen, akkor a lehető legenyhébbet érdemes választani, ami még elvégzi a feladatot.

Az Európai Vegyi Ügynökség szerint egy olyan sav van az összes WC tisztító összetevői között, amihez semmilyen kockázat nem köthető, ez pedig a citromsav.

Biztonsági adatlapjuk alapján a következő termékekben csak ez található, mint savas hatóanyag: Domestos Professional Eco, Seventh Generation, Denkmit nature, L'Arbre Vert, Sodasan Citrus, Go for Expert (Tesco), Tierra Verde, Ecover, Green emotion.

További két hatóanyaghoz nem köthetők negatív környezeti hatások, csak egészségi kockázatuk van - ezért nagyon ügyeljünk a biztonságos használatra - ezek az ecetsav és a tejsav. Biztonsági adatlapjuk alapján a következő WC tisztítókban találkozhatunk velük: Blink Naturelle, Zöldlomb, Winni's Naturel, Cycle, Frosch, Ajax, Bio-D, Bref ProNature, Almawin, Glanc.

A hatékonysági vizsgálat azt mutatta, hogy a sósav (hidrogén-klorid) tartalmú szerek oldják legjobban a vízkövet, de durva környezeti és egészségi hatásuk miatt az egyesület nem ajánlja a használatukat.

A sósavra és a sósavat tartalmazó szerekre a következő biztonsági figyelmeztetések vonatkoznak: súlyos bőr égési sérülést és szemkárosodást okoz, belélegezve mérgező, károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket, károsíthatja a szerveket hosszantartó vagy ismételt expozíció esetén, korrozív lehet a fémekre és légúti irritációt okozhat, ártalmas a vízi élővilágra, kerülni kell az anyagnak a környezetbe való kijutását.

Az egyesületnek vannak fenntartásai a második leghatékonyabb vízkőoldónak bizonyult hangyasavval (H2CO2) is, mely többek között a tesztgyőztes termék, a Denkmit Multi-Power WC tisztító aktív hatóanyaga. A hangyasavban nincs klór, sőt csak hidrogént, oxigént és szén atomot tartalmaz, első ránézésre ártalmatlannak tűnhet, mégis a következő biztonsági figyelmeztetéseket olvashatjuk róla: belélegezve mérgező, károsítja a szerveket, tűzveszélyes folyadék és gőz, lenyelve ártalmas és súlyos szemkárosodást okoz. És ami aggasztó, hogy

az Európai Vegyi Ügynökség jelenleg azért folytat vizsgálatot, mert felmerült a gyanú, hogy a hangyasav károsítja a hormonrendszert

(endokrin diszruptor, EDC). A hormonrendszer, más néven endokrin rendszer, számos élettani működésünket szabályozza, többek között a szaporodást, az anyagcserét, alvást, növekedést, a stresszre adott választ, az immunrendszert. Amíg az Európai Vegyi Ügynökség vizsgálatának eredményét nem ismerjük, addig a tesztgyőztes terméket sem tudja az egyesület nyugodt szívvel ajánlani. Ezért inkább a szintén jól teljesítő, viszont citromsavat tartalmazó, dobogós második és harmadik helyezett termékek használatát ajánlja azoknak, akik tudatosan szeretnének választani a boltban.

Egyszerre fenntartható és hosszantartó környezeti károkat okoz?

A biztonsági figyelmeztetések kiírási kötelezettségét jogszabályok szabályozzák, míg az zöld állításokra nincs hasonló előírás. Az egyesület külön felhívja a figyelmet a domol Power WC tisztító címkéjén talált ellentmondásra. A magyar nyelvű címkéjén a figyelmeztető mondatok között azt olvashatjuk, hogy „Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz." Majd a címke alján zöld betűkkel kiemelve a következő áll: „A termék fenntartható és környezetbarát." Semmi esetre se válasszunk ilyen durva hatású, és ellentmondásos információkat feltüntető terméket.