Jövőre már érezhetően csökkenhet az olajár az amerikai Energy Information Administration (EIA) számításai szerint. A kőolaj hordónkénti ára ezzel 2022-ben tartósan 80 dollár alatt maradhat, ha bejön a szervezet előrejelzése.

A nemzetközi benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti átlagára 72 dollár lehet jövőre, köszönhetően annak, hogy az amerikai kibocsátás mellett az OPEC és szövetségeseinek (OPEC+) kitermelése is emelkedhet, amivel az olajpiaci kínálat felzárkózhat a kereslethez – mondták csütörtöki jelentésükben az IEA elemzői.

Az amerikai szervezet által várt árszint pedig érezhető csökkenés lenne a jelenlegi, 80 dollár körüli árfolyamhoz képest – írja az Oilprice.com.

Az IEA most azt vetítette előre, hogy a globális olajkereslet az idei év végén még meghaladja majd a kínálatot, ami 80 dollár fölött tarthatja a kőolaj árát decemberben. A világpiaci kereslet egyébként már az egymást követő ötödik negyedévben haladta meg a kínálatot – a túlkereslet 2020 harmadik negyedéve óta határozza meg a piacot.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Jövőre azonban már jöhet a fordulat, és az IEA azzal számol, hogy a készletek bővülni fognak, vagyis a kínálat erősödése lefelé nyomja majd a fekete arany árát. A készletbővülésnek pedig már most is megvannak a jelei. Az IEA épp nemrég jelezte, hogy már októberben az látszott, hogy az OPEC kereskedelmi készletei elkezdtek emelkedni.

Összességében tehát az látszik, hogy bár rövid távon még feszes lehet az olajpiac, vagyis az év végéig az IEA nem vár érdemi árcsökkenést, de már látható a horizonton egy korrekció.