Aranylázban égő illegális bányászokat szállító kotróhajók százai gyűltek össze a Madeira folyón, az Amazonas egyik fő mellékfolyóján. Az állami és szövetségi hatóságok közben egymásra mutogatnak a megállításuk érdekében szükséges mihamarabbi cselekvésért. A részletekkel a gCaptain szakportál jelentkezett.

A szivattyúkkal felszerelt tutajok flottillája szinte teljes hosszában végighúzódik a hatalmas Madeira folyón, a Reuters szemtanúja pedig kipufogógáz-foltokat észlelt, amelyek arra utalnak, hogy arany után kutatnak a folyómederben.

Nem kevesebb, mint 300 tutajt számoltunk meg. Már legalább két hete ott vannak, de a kormány nem tesz semmit" - nyilatkozta Danicley Aguiar, egy helyi környezetvédelmi aktivista.

Az aranyláz, amelyet az hír váltott ki, hogy kiderült valaki már rátalált itt a nemesfémre, akkor kezdődött, amikor a világ vezetői összegyűltek Glasgowban, az ENSZ klímakonferenciájára, ahol Brazília megígérte, hogy fokozza az Amazonas esőerdő védelmét.

A kotróhajók az illegális aranybányászat fellendülésének terepéül szolgáló Humaita területéről úsztak tovább a folyón és legutóbb mintegy 650 kilométerre Autazesben, egy Manaus-tól délkeletre fekvő önkormányzati körzetben látták őket.

A Madeira folyóForrás: Wikipedia

A brazil környezetvédelmi ügynökség, az Ibama szóvivője szerint a Madeira folyón végzett illegális kotrásért nem a szövetségi kormány, hanem Amazonas állam és annak környezetvédelmi ügynöksége, az IPAAM felelős.

Az IPAAM közleményében azt írta, hogy a folyón lehorgonyzott tutajok szövetségi fennhatóság alá tartoznak, így az engedélyezésért a Nemzeti Bányászati Ügynökséget terheli felelősség, továbbá a szövetségi rendőrség feladata, hogy megállapítsa, történt-e bűncselekmény. A folyami közlekedés és a szennyezés a haditengerészet hatáskörébe tartozik.

Az ANM viszont tagadja a hatásköri érintettségét, mivel a hivatal csak a legális bányászatot felügyeli, míg a bűncselekmények ügyében a rendőrségnek és a bíróságoknak kell eljárnia.

A szövetségi rendőrség közölte, hogy kivizsgálja a problémát és javaslatot tesz a környezeti károk megelőzésének legjobb módjára.

Nem ez az első alkalom, hogy az illegális aranybányászat jelentette problémákról érkeznek hírek Brazíliából. Ahogy - például - az Origo korábban arról beszámolt, egy hivatalos jelentés szerint a tavalyi és tavalyelőtti évben a brazil aranyexport körülbelül 28 százaléka illegális bányákból származott. Ez nem csak gazdasági kiesést okoz a dél-amerikai országnak, de általában jelentős környezeti terheléssel is együttjár, hiszen az illegális kitermeléseken ellenőrizetlenül folyik a munka.