Bankjegykötegekkel fogják a szakácsokat a briteknél

TripAdvisor London legjobb étterem Shed at Dulwich Oobah Butler
Majdnem Michelin-csillagos
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia számos független étterme arra kényszerült, hogy a szakácsok és más konyhai alkalmazottak számára 1.000 font (430.000 forint) vagy annál is magasabb belépési bónuszt kínáljon, mivel a szakképzett munkaerő hiánya a forgalmas ünnepi szezonban egyre nyomasztóbb. A részletekről a The Guardian számolt be.
Vágólapra másolva!

Az olyan kisvállalkozásoknak, mint az Angie's, a D Grande éttermek és a Galeta pékség már 500 és 1.000 font közötti belépési bónuszt kell ajánlaniuk új munkavállalóik számára, ha hosszútávon is fenn akarnak maradni. A nagyobb riválisok azonban megengedhetik maguknak, hogy még ennél is többet kínáljanak:

a Harry's Bar, a Mayfair-i privát klub újoncai 2.500 fontot is kaphatnak.

- nyilatkozta az egyik álláskereső portál szóvivője, aki azt is elmondta, hogy május vége óta megötszöröződött (443 százalék) az ilyen bónuszt kínáló álláshirdetések száma az iparágban.

Egy londoni étterem kínálata Forrás: Vice.com

Steven Whibley, a Galeta pékség üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy három hónapos próbaidő után 1.000 font kezdő bónuszt kínál a 40.000 fontos béren felül a pékségvezetői poszt betöltőjének.

Whibley hozzátette: "Jelenleg 20 betöltetlen álláshelyünk van, a teljes létszámú csapatunk 60 fős lenne, tehát körülbelül egyharmadnyival kevesebb munkavállalóval számolhatunk jelenleg.

A probléma már nyár óta fennáll, viszont a gazdasági nyitással lehetővé vált terjeszkedésünket követően tovább súlyosbodott. Nem egy esetben előfordult, hogy korábbi munkatársunk máshová szerződött az ottani magasabb bér miatt."

Készül a kifinomult fogás Forrás: Vice.com

Angie Steele, a chiswicki Angie's étterem tulajdonosa is nehéz helyzetben van. Már ő is arra kényszerült, hogy ezer font bónuszt ajánljon fel belépő séfjei számára, mivel éttermét az a veszély fenyegeti, hogy a hét két napjára be kell zárnia, el kell bocsátania a kiszolgáló személyzet jelentős részét, valamint meg kell szüntetnie a vacsoraszolgáltatását. Hat séfje közül három már bejelentette, hogy kedvezőbb ajánlatot kapott.

Még a bónusz ellenére is csak ketten jelentkeztek az álláslehetőségre, az interjún azonban már egyikük sem jelent meg.

"Két évvel ezelőtt, ha egy séftől meg kellett válnom, és feladtam pótlására egy hirdetést, szinte azonnal négy-öt önéletrajz is érkezett hozzám. Másnap már mehettünk is volna (a konyhai) próbákra, és én még választhattam is volna. Most nem kapok önéletrajzokat, senkit sem érdekel az ajánlat. Ez nagyon aggasztó."

A brexit és a koronavírus-járvány pusztító hatással volt a brit vendéglátóiparra, mivel a személyzet hazament a kontinentális Európába, ahonnan sok munkavállaló azóta sem tért vissza. Ehhez persze a szigorú és néha nehezen átlátható brit szabályozás is hozzájárult.

Steele azt is elmondta, brutális a verseny az éttermek között, némelyek ingyen ételt kínálnak azon vendégek számára, akik lehetséges munkavállalókat neveznek meg.